Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

SD försöker underminera undersökande journalistik – igen

Sverigedemokraterna gör det igen. Den som läser Expressen vet att ett 40-tal politiker redan tvingats lämna sina politiska uppdrag på grund av Expressens avslöjanden. Det har handlat om rasism, nazism, järnrörsskandalen och en radda annat som inte rimligen hör hemma i en rörelse som aspirerar på platser i parlament.

Den här gången är det toppnamnet bland SD:s kandidater till EU-parlamentet, Peter Lundgren, som Expressen avslöjat med att tafsa på en kvinnlig SD-politiker. Han höll fast henne. Tvingade till sig en puss. Tog henne på brösten. Hon kände, säger hon i ett bandat samtal, panik.

Så långt känd fakta.

I natt bemötte Sverigedemokraterna uppgifterna i Expressen på sedvanligt sett. En pressrelease om ”ovärdig journalistik”. Och vidare: ”…hela denna soppa är en pinsam historia där man har försökt att genomföra ett karaktärsmord.” Så här brukar det ju låta.

Reportern som blottlade sexövergreppet kallas av SD för ”den journalist”, men det handlar alltså om David Baas. Som tilldelats både ”Guldspaden” och ”Stora journalistpriset” för just sin undersökande journalistik om Sverigedemokraterna.

Nu försöker SD förvilla sina sympatisörer med påståenden om att Expressen minsann inte återgett två vittnesmål från skandalfesten.

Vittne 1 säger:

Jag såg inget tafsande överhuvudtaget.”

Vittne 2 säger:

Jag såg aldrig att Peter tog henne på brösten för jag pratade samtidigt med mina vänner.”

Det fanns dock bättre sagesmän för Expressen att redovisa.

SD-kvinnan om Peter Lundgren:

Sen händerna upp och in innanför behån då jag kom inte loss.”

Och så Peter Lundgren själv till David Baas i Expressen TV:

”Jag tog henne nog på brösten när vi satt där, vi var ganska fulla den kvällen, och hon puttade undan händerna.”

Vad som skedde på det där hotellrummet är alltså inte tvistigt. Ändå försöker Sverigedemokraterna, än en gång, underminera undersökande journalistik.