Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tio år som chefredaktör

I dag: tio år som chefredaktör och ansvarig utgivare.

”Allt är inte ”galet” eller en ”chock”, inte ens i Expressen. Vi ska försöka undvika fel, men vi ska också bli bättre på att redovisa eventuella korrigeringar”, skrev jag då.

Mina första beslut, den 11 mars 2009, var att införa ett dagligt fördjupningsreportage kallat ”Expressen Dokument” samt att etablera en fast plats på sajten och på sidan 5 för rättelser och genmälen. Vi tillsatte en kvalitetsredaktör.

Vi införde också en fast mall för väl synliga publiceringar för klander från Pressens opinionsnämnd och blev den enda tidningen som transparent uppmärksammar fällningar på löpsedeln.

Några andra ambitioner var att prioritera bevakningen av svensk inrikespolitik, öka utlandsreportagen samt att satsa ännu mer på undersökande journalistik. Ett avslöjande om illegal vapenhandel som påvisade hur enkelt det var att snabbt kunna köpa en insmugglad pistol bekräftades till och med av Högsta domstolen – när jag dömdes för anstiftan till vapenbrott…

Expressen blev ”Årets dagstidning” och har tilldelats otaliga ”Stora journalistpriset”, ”Guldspaden”, ”Årets bild”, ”Wendelapriset” och så vidare. I fjol fick Expressen TV två ”Kristallen”-priser.

Stort tack till Expressens duktiga medarbetare som bidragit till alla utmärkelser, och som också gjort att jag själv utnämnts till bland annat ”Årets branspersonlighet” och fått ”Momma-priset” som årets utgivare.

Expressens omställning det senaste decenniet har handlat mycket om digitaliseringen: integrering av analysverksamheten i redaktionen, nya datadrivna arbetssätt och ett avbetande av den historiska teknikskulden. Parallellt har annonsförsäljningen utvecklats snarast sensationellt. Expressen har varit stabilt lönsam varje år, faktiskt ända sedan 2003. När jag tillträdde hade Expressen 1,4 miljoner läsare per dag och i dag är ni 3 039 000.

Utgivarskap är både mod och omdöme, kontroversiella publiceringsbeslut har inte saknats. Granskningar och rapportering om exempelvis Jan Guillou, Sverigedemokraterna, Ola Lindholm, Google och Youtube, kung Carl XVI Gustaf och Mikael Persbrandt har samsats i spalter och sajter med kampanjer för Dawit Isaak och Gui Minhai om yttrandefriheten. Två gånger har Expressens stämts, båda gångerna har vi friats från de påstådda förtalen.