Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SVT:s nya studio med Jan Helin och jag påminner Jan Scherman om studio 1

I SVT Play-programmet ”Fönster mot medievärlden” gästas Jan Helin av Journalistens chefredaktör Helena Giertta och mig för att diskutera Pressens opinionsnämnds klander av Aftonbladet för Benny Fredriksson-bevakningen och dessutom spridningen av terroristen och egna bilder från Nya Zeeland. Du hör panelen från 21,50 minuter här. Vi breddar också samtalen till att handla om nyhetsmedierna & metoo-rapporteringen till techjättarnas ansvar för att massmord kan direktsändas.

I programmet medverkar också chefredaktör Irena Pozar (tidigare på Expressen!) om Veckorevyns scoop i veckan, dessutom berättar Årets fotograf Paul Hanssen (tidigare på Expressen) från Dagens Nyheter om bildjournalistik.

Själv hyllade jag den nya studion. Den vanliga, där ”Fönster mot medievärlden” normalt görs hade ockuuperats av SVT Sport, så denna gång höll vi till i ett inglasat konferensrum i SVT-entrén där det hastigt och faktiskt mycket lustigt hade blivit till en studio. Kändes mycket modernt. Under inspelningen gjorde jag en jämförelse med ”Good Morning America” som ABC spelar in vid Times Square på Manhattan i New York, men en mer rättvis sägning är kanske den finansradio (!) som BNR Nieuwsradio spelar i Amsterdam.

Man älskar för övrigt smart placerade studior. Som hos TV2 Nyhetskanalen i Oslo där studioytan snurrar inomhus,. Eller i Bloomberg TV:s skrytbygge i London där studioytan snurrar för att ge olika bakgrundeer genom stora fönster. Eller på nyhetskanalen N24 i Berlin med kamera på räls i taket. Eller hos morgontidningen El Pais i Madrid med nyhetsdesken som fond. Eller som hos TV2 Fyn där programledaren så-att-säga sitter ovanför redaktionen. Nämnde jag BBC i New Broadcast House i London? Eller… ja, ni förstår. Det här kan man frossa i, och jag tycker att SVT ska ha en studio i entrén som idag. Så spännande för besökare, skolklasser med flera att se när det pågår produktion.

Direkt från SVT-huset styrde jag kossan tillbaka till Marieberg och studio 1 hos Expressen TV, där ekonomi-tv-kanalen Di TV spelade in sin lättsamma ”Fredagspanel” med Jon Åsberg som programledare. Jan Scherman,  ex-TV4/ex-Aftonbladet TV/ex SVT, och jag gästade och jag påminde Scherman om studio 1 byggdes 2005 för satsningar som SportExpressen TV, kanalen som senare blev TV4 SportExpressen och därefter TV4 Sport och väl idag heter Sportkanalen.

Vi byggde studio 1 inspirerade av danska Ekstrabladet, och den har uppgraderats sedan dess. Golvet har sänkts, det är green screen med Tricaster och det var här som ”Statsministerduelleen” när statsminister Stefan Löfven och oppositionsledaren Ulf Kristersson möttes för första gången i en egen duell. Det var också här SportExpressen TV, i ny skepnad, sände hela dagarna om vinter-OS i Sydkorea utan OS-rättigheter och för detta nytänk belönades med en nominering till ”Kristallen” 2018.

Panelen hör ni efter 18 minuter här.