Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Lokalpressen som har uppdrag granskning – bra av SVT att visa Linda Hedenljung

Alla journalistutbildningar borde visa de senaste ”Uppdrag: granskning”-programmen för sina studenter och elever som en påminnelse om varför lokaltidningarna är själva ryggraden inom den svenska journalistiken.

Veckans namn är naturligtvis Linda Hedenljung. Alla som sett ”Blåsningen i Östersund”, alltså Sveriges Televisions fyra program om den allsvenska fotbollsklubben på orten, vet att rapporteringen handlar nästan lika mycket om Östersunds-Postens grävreporter som om föreningens förre, och numera brottsmisstänkte, ordförande Daniel Kindberg.

Det hedrar ”Uppdrag: granskning”, reportern Jesper Henke och researchern Samir Bezzazi att deras berättelse om Östersunds FK (ÖFK) också påminner om lokaljournalistikens viktiga roll.

För det var Linda Hedenljung som redan 2014 började undersöka alla turer med kommunala Östersundshems markköp och byggprojekt med Peab, där bostadsbolagets vd Daniel Kindberg tidigare hade arbetat.

Östersunds-Posten fortsatte att ifrågasätta hur ÖFK kunde finansiera sin elitsatsning? Idag vet vi att svaret sannolikt är en härva av luftfakturor och jäv som gett ÖFK många miljoner i sponsorpengar.

## ÖP, som man säger, har getts ut sedan 1877 och har ett demokratiuppdrag. Den som kontaktar ÖP och tipsar om oegentligheter har en grundlagsskyddad meddelarfrihet. Källskyddet gör att ÖP-redaktionen försvarar meddelarens identitet under straffansvar: uppgiftslämnare inom Östersundshem, kommunen, länsstyrelsen, Peab eller ÖFK kan vara trygga.

Så allvarligt ser vi – samhället, medborgarna, lagstiftarna! – på värdet av journalistik.

Linda Hedenljung var naturligtvis inte ensam om att försöka förklara ÖFK:s framgångssaga. Per Hansson på ÖP skrev också om klubbens ekonomi. Maria Lindholm på ÖP tog sikte på det bostadsbolag, där Daniel Kindberg alltså var chef.

Nyhetsförmedling är ett lagarbete, och Östersunds-Posten med Hans Lindeberg som chefredaktör är följaktligen nominerad som ”Årets redaktion” på tidningsbranschens Årets dagstidning-gala i april. Juryns motivering:

ÖP vågade sätta bollen i rullning. Det krävs mycket mod och gott journalistiskt hantverk när obekväma sanningar om bygdens stolthet ska publiceras. ÖP har på ett exemplariskt sätt visat betydelsen av ett gott lagarbete när framgångssagan och fotbollslaget ÖFK granskades. Hot och hat från hög och låg har inte stoppat ÖP från att berätta om klubbledningens dribblande med pengar.”

UG-programmen har knappast skadat vinstchanserna, gissar jag.

## Jag gillar att ”Uppdrag: granskning” inte bara citerar ÖP:s avslöjanden och fotokreddar alla bilder som lokaltidningen tillställt Sveriges Television. Att så-att-säga ställa Linda Hedenljung och Daniel Kindberg mot varandra är förstås ett berättartekniskt grepp i tv, en konfliktdramaturgi med en påstådd god mot en påstådd ond, men det fungerar.

Daniel Kindberg är åtalad, rättegången hålls i vår. Han har förvisso erkänt i polisförhör, men nekar ändå till brott. Det måste framhållas att Kindberg inte är dömd, dock är allmänintresset uppenbart. Men hur rättsprocessen än slutar, så är Linda Hedenljung ändå en symbol för varför det är så viktigt med lokal journalistik i hela landet.

Linda Hedenljung har arbetat 15 år som journalist på Östersunds-Posten och är idag grävreporter. Utbildad vetenskapsjournalist i Umeå med två magisterexamen. En gång nominerad till Föreningen grävande journalisters utmärkelse ”Guldspaden”.

I SVT-programmen säger hon:

– Jag vet att jag inte är en av Östersunds mest uppskattade människor.

– Jag gör mitt jobb. Mitt jobb är att granska de eventuella oegentligheter som har förekommit.

Låt mig få göra en särskild, möjligen medienördig, observation: vid ett tillfälle syns Linda Hedenljung på SVT:s bilder när det kommunala bostadsbolaget Östersundshems håller presskonferens.

ÖP:s reporter på plats är Per Hansson. Men Linda Hedenljung är också med, bakom en Canon-kamera ur XA-serien och med sin  Intinor-live-tv-ryggsäck, för att kunna direktsända det som sker.

Så ska jobbet göras.