Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vad lär vi oss av Donald Trumps möte med The New York Times ägare?

Nu vill jag tipsa om podden ”The Daily”. Eller: den som hittar till den här bloggen är nog så medieintresserad att hen redan har lyssnat på Michael Barbaro och hans kollegor på The New York Times, men just det här avsnittet kanske ni ännu inte hunnit med. Det är en ljudinspelning av ett möte i Vita huset i torsdags. Donald Trump tog då emot Times-reportrarna Maggie Haberman och Peter Baker, men också Times publisher A.G. Sulzberger. I podcasten får vi höra en del av samtalet i Ovala rummet, och till det Sulzbergers kommentarer efteråt. Otroligt fascinerande. Du hör episoden, publicerad på dagen två år efter att ”The Daily” lanserades, här eller här.

Jag ska inte spoila, men det kan vara värt att först läsa reportaget ”Trump v.s. The Times: Inside an off-the-record meeting” från tidskriften The New Yorker som handlar om det första mötet mellan presidenten och Times-arvtagaren.

Den som kan sin Piers Morgan, den förre chefredaktören för Daily Mirror (eller Mirror, som han döpte om kvällstidningen till), vet ju att det också i England förekommer såna här sammanträffanden mellan redaktörer, tidningsägare och toppolitiker. Det är nog till och med vanligare där än i USA, vågar jag påstå, och är en del av en helt annan tradition än vad vi är vana vid i Sverige. Här är tillgängligheten större – oavsett om det handlar om riksdagshuset, Almedalsveckan eller andra besök eller  medieframträdanden – men vi har i den ”off record”-kultur som är så etablerad på de anglosaxiska marknaderna.

Erik Fichtelius så ofta omtalade intervjuprojekt med dåvarande statsministern Göran Persson, det som bedrevs bakom ryggen på både SVT-reporterkollegor och flera chefer, var ju något annat. Det var avsedd för senare offentlighet, efter Perssons tid som regeringschef, och var alltså inga bakgrundssamtal.

Apropå Donald Trumps diskussioner med A.G. Sulzberger så var förresten det första mötet helt off record, enligt önskemål från presidenten med The New York Times. Men bara nio dagar senare bröt Trump den överenskommelsen. Så i torsdags insisterade Sulzberger på att få ta med sina två stjärnreportrar, och en bandspelare, och det är därför vi nu kan höra på det här i podden.

(När ni ändå är igång: lyssna också på avsnittet ”The Perils of Reporting on an Investigation of the President”, om Buzzfeeds ifrågasatta avslöjande om Donald Trump häromveckan. Bob Woodward från The Washington Post berättar om när han och Carl Bernstein också kritiserades under Watergate-granskningen.)