Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lokal journalistik är demokrati – därför är vad som sker i Mittmedia så viktigt

”Lokalredaktionerna är våra lyssnarposter, våra känselspröt, våra tentakler, våra stöttrupper.”

 

Så skrev Carl-Adam Nycop för 68 år sedan. Han var en av Expressens grundare och den här kvällstidningen hade då redaktioner på elva orter utanför Stockholm: Sundsvall och Malmö (öppnade 1947), Örebro och Karlstad och Skellefteå (1949), Linköping och Karlskrona och Borlänge (1950), Boden och Västerås (1951) samt Göteborg som var först 1945. Från en lägenhet på Kungsgatan 10 bevakade Kurt Hördahl Västsverige och när han 1968 skrev en bok om betydelsen av Expressens riksbevakning hade antalet lokalredaktioner ökat till 21. I dag finns vi bara i Malmö och just Göteborg, med editionerna Kvällsposten och GT.

Jag har många gånger i debatter, intervjuer och krönikor slagit fast att den lokala journalistiken är själva ryggraden inom svensk nyhetsmedia. Inte sällan har det handlat om Mittmedia. Därför är det glädjande att Mittmedia, som ger ut 28 lokaltidningar, nu tycks räddat. Lokaltidningskoncernen köps av Bonnier Newssedan ägarna Nya Stiftelsen Gefle Dagblad samt Stiftelsen Pressorganisation valt Bonnier News före Polaris MediaNWT och Västerbottens-Kuriren. Också Amedia är med på köparsidan, Amedia som är Norges största lokaltidningskoncern.

Bakgrunden till strukturaffären är Mittmedias ekonomiska kris. Branschgranskaren Medievärlden har uppskattat kostnaden för att driva Mittmedia vidare till ”omkring 250 miljoner kronor”.

Men lokaltidningar är viktiga. Häromdagen meddelades tyvärr att hoppet om att rädda Laholms Tidning som ägts av Hallandsbygdens Tidningsförening är ute. 2017 beslöt ETC att sluta ge ut 15 lokala titlar. 2015 lade Mittmedia ner Dagbladet i Sundsvall och samma år stängde Eskilstuna-Kuriren ner konkurrenten Folket.

Denna trista utveckling sker alltså samtidigt som statens medieutredare, regeringen och senast Myndigheten för press, radio och tv presenterat, beslutat och infört olika förslag om att stötta lokal journalistik. För kommuninvånare i stora städer som Örebro, Västerås, Gefle, Sundsvall, Östersund, Sundsvall och många fler är det viktigt att de tidningar som Mittmedia gett ut finns kvar.

Bonnier delägde till 2011 lokaltidningarna Ystads Allehanda, Kristianstadsbladet och Trelleborgs Allehanda, men sålde till Gota. 2002 lanserades gratistidningen Stockholms City, men 2011 gav Bonnier upp – enligt medieuppgifter 800 miljoner kronor fattigare. Många bedömare trodde att Bonnier ville överge lokaljournalistiken och bland annat danska JP/Politiken ville köpa Sydsvenskan. Bonnier köpte istället Helsingborgs Dagblad av familjerna Sommelius och Ander, samordnade HD med Sydsvenskan och idag är tidningarna lönsamma.

Också Polaris Media pekades tidigt ut som Mittmedia-spekulant med 75 procent av ett bud gemensamt med svenska NWT (15%) och Västerbottens-Kuriren (10%). Polaris Media ägs i sin tur till nästan 30 procent av Schibsted, som ger ut Aftonbladet och Svenska Dagbladet, och till nästan lika stor del av just NWT. NWT som för övrigt nyligen köpte Nya Lidköpings-Tidningen av familjen Hörling.

För Mittmedia väntar nu en ny era. Mittmedia kom till 2003 när Gefle Dagblad, Ljusnan i Bollnäs, Sundsvalls Tidning, Örnsköldsviks Allehandaoch Tidningen Ångermanland blev till en koncern. Sedan köptes Arbetarbladet i Gävle och Dagbladet i Sundsvall. 2005, när Centern sålde sina tidningar och faktiskt blev världens rikaste parti, köptes Östersunds-Posten, Hudiksvalls Tidning, Ljusdals-Posten och Söderhamns-Kuriren. Så där fortsatte det. Mittmedia köpte titel efter titel, för dyrt visade det sig, och så sent som 2015 blev Mittmedia största ägare i Promedia som gav ut tolv tidningar. Den förra vd:n fick sluta och den redaktionella chefen valde att sluta. Under den försäljningsprocess som pågått en tid nu har branschmedia uppgett att också den nuvarande vd:n varit på väg sluta.

Vid ett tillfälle, 2016, avslöjade Dagens Nyheter en intern ledningsplan som föreslog minskad utgivning, mindre lokalt innehåll och att bara 133 av 555 journalisttjänster inom Mittmedia skulle finnas kvar. ”För den lokala bevakningen vore det ett dråpslag”, skrev DN:s kommentator Martin Jönsson. Planen genomfördes aldrig, men sedan dess har det gått ännu sämre för Mittmedia. Nu gör Bonnier News, i samarbete med Amedia, ett nytt försök.

För den lokala demokratin är det viktigt att räddningsaktionen lyckas. De lokala tidningarna har tjänat sina samhällen i ibland över 100 år och medborgarna i mellan-Sverige förtjänar också fortsatt regional journalistik. VLT, GD, ÖP och alla andra lokaltidningar inom Mittmedia ska spela den rollen.

NOTE: I en tidigare version skrev jag att ”den redaktionella chefen fick sluta”, men nu är det korrigerat till ”den redaktionella chefen valde att sluta”.