Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

MoJo – mobil journalistik som Magda Gad gör den

Det här är Magda Gad.

Hon rapporterar från världens alla hörn och hon gör det ofta själv.

Som en riktig MoJo.

Vi var ett 70-tal Expressenjournalister och kollegor från Di TV som satt i Guldspaden, konferenssalen i tidningshuset i Marieberg i Stockholm, och lyssnade på Samantha Barry som då var chef för sociala medier på den internationella nyhetskanalen CNN.

Hon berättade om hur CNN-reportern Will Ripley, normalt stationerad i Tokyo, hade spelat in sin uppmärksammade dokumentär ”Inside North Korea”. Med bara en mobiltelefon intervjuade han nordkoreaner och besökte deras hem.

Expressen TV, som ju är exklusiv partnerkanal till CNN i Sverige, sände Will Ripley´s program och jag tänker ibland på att en prisbelönt tv-profil som då hade varit inne i Nordkorea 15 gånger på tre år använde sig av så kallad mobil journalistik.

## Att reportrar och fotografer, och inte sällan allmänhet, använder bara en mobiltelefon för att ta bilder och filmer som blir till journalistik är förstås ingen nyhet.

Redan 2005 etablerades uttrycket ”MoJo” på den amerikanska lokaltidningen Fort Myers News-Press, och sedan dess har många medier utbildat sina medarbetare till att kunna verka som ”MoJos”. Nyhetsbyrån Reuters var en tidig förespråkare.

Men att också tv-jättar som CNN opererar så här sedan flera år är en påminnelse om att framtidens nyhets-tv knappast bara handlar om stora, dyra studior, OB-bussar och satellitlänkar.

Kraften i MoJo-rapportering är dock inte bara kostnadseffektiviteten, utan också smidigheten – att bära runt på en mobiltelefon, eller kanske en LiveU-enhet, är ju bra mycket enklare än att dundra runt med stora kameror för broadcastproduktioner.

En MoJo, alltså en mobil journalist, är dessutom mer diskret vill kan göra det möjligt att närma sig enklare och även mer säkert.

## På Expressen arbetar våra journalister ibland ensamma och ibland i team. Situationen avgör. Ibland geografin. För att inte tala om nyhetsläget – till och med jag, som chefredaktör, skickar ofta in bilder och filmer till nyhetsdesken.

Men det som Will Ripley och vår egen Magda Gad gör är naturligtvis något annat än min dokumentation av trafikköer eller väderfenomen…

Magda Gad har välförtjänt vunnit bland annat Stora journalistpriset, tv-branschens Kristallen och European Newspaper Award för sitt arbete.

Många gånger har hon gjort det med stjärnfotografen Niclas Hammarström vid sin sida, men ibland är hon ensam på fältet.

De senaste månaderna har Magda Gad levt i Kabul för att kunna lyssna på de afghanska flickornas och kvinnornas röster.

Den här veckan har vi börjat publicera reportagen på Expressens digitala plattformar, som exempelvis sajten Expressen.se och våra olika appar, som en del i den nya Premium-tjänsten. Med start i morgon, måndag, finns de också i papperstidningen Expressen.

Magda Gads texter och Niclas Hammarströms bilder är fruktansvärda att ta del av, kanske fick de ändå någon form av stöd i att göra reportagen tillsammans. Men så är det inte alltid.

Ibland finns bara en ensam MoJo, i Nordkorea eller i Aghanistan eller någon annanstans, och hen har jag stor respekt för.