Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Nu finns Expressen Premium – läs Magda Gad och se Niclas Hammarströms bilder

I dag är det officiell premiär. Som en tidig julklapp till våra 4,9 miljoner digitala läsare finns nu Expressen Premium – en ny tjänst med innehåll för den som vill ha mer av det bästa från Expressen. Mer fördjupning. Mer skidglädje. Mer Magda Gad. Mer stjärnglans. Mer true crime. Mer klimatkoll. Mer sex och hälsa. Mer av allt!

Häromdagen smög vi igång tjänsten med  lanseringspriset 59 kronor i månaden. Första månaden är gratis, och premium ger tillgång till papperstidningen digitalt samt attraktiva erbjudanden i olika former, som mer astrologi och olika digitala korsord. Här kan du börja prenumerera.

Varför lanserar vi då Expressen Premium? När Expressen ökat marknadsandelen mobilt jämfört med Aftonbladet från 19% år 2013 till 48-49% i år? När vi är på väg att gå om och bli störst – vilket kan ske redan i mars 2019, om räckviddsutvecklingen från 2018 står sig?

Svaret är att vi vill skapa fler intäktskällor. Vi har sedan länge en stark banner-affär på desktop, tablet och i mobilen. Reklamaffären i tv ökar snabbt. Kanske kan ljud bli nästa annonskategori? Men vi vill också komplettera läsarintäktsaffären i print med en digital dito.

Vi gör det här för att finansiera vår agendasättande, viktiga och oerhört populära journalistik som gång på gång prisas i Årets bild-tävlingen, tv-branschens Kristallen och nu senast Stora journalistpriset. Under en genomsnittlig vecka väljer hela 70% av Sveriges befolkning att konsumera Expressen, enligt Orvesto-mätningar.

Expressen Premium nu möter sin publik är det med exklusiva reportage från krigskorrespondenten Magda Gad och stjärnfotografen Niclas Hammarström. De rapporterar från Kabul och låter afghanska kvinnor visa vad män gör med deras kroppar. Så här skriver Magda Gad om arbetet:

Historien växte inom mig, den ena mörkare än den andra. Dag och natt följde de mig, som om jag bar runt på dessa kvinnor i en stor ryggsäck. Kvinnor som blir torterade, inte av fiendesidan i konflikten, utan av sina egna familjemedlemmar. Utan rörelsefrihet. Utan möjlighet att fly.”

Det finns idag en rad olika betaltjänster på svenska och internationella tidningssajter. Många kvällstidningar har liknande modeller, ofta kallade ”Plus” – som hos tyska Bild och norska VG och Dagbladet. Eller Aftonbladet, som lanserade sin betaltjänst redan för 15 år sedan och i går gjorde en rolig blinkning till oss med annonser i branschpress om att det minsann är på tiden att också Expressen får betalt för sin journalistik… Sådana utspel får betraktas som ”klassisk kvällstidning”, ungefär som när jag en gång i en intervju om Expressens framgångar konstaterade att också Aftonbladet är en bra kvällstidning – varpå konkurrenten svarade med en helsidesannnons i Resumé med det citatet och mitt namn…

Expressen Premium-projektet är förstås ett stort lagarbete. I dag kommer Premium-chefen Johanna Odlander och utvecklingsredaktören Lars Wiklund att berätta mer om detta på ett så kallat blomstermöte mitt på Expressens centralredaktion. Jag vill tacka dem och alla som bidragit, men det är mycket jobb kvar. Det som vi nu presenterat är bara en del av vad som komma skall.

Jag rekommenderar dig dock inte att vänta med att börja prenumerera, då det som Magda Gad och Niclas Hammarström nu berättar är mycket berörande.