Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stora journalistpriset till David Baas

David Baas tilldelades i kväll Stora journalistpriset för sin enträgna granskning av, i bästa fall, främlingsfientlighet och, i sämsta fall, nazism. Gång på gång har han blottlagt rasism, till och med spridd från riksdagsledamöter och inte så sällan smygdistribuerad från anonyma hatkonton.

Det kallas att bli ”baasad”. Alltså att avslöjas med sitt hyckleri, att trots den påstådda nolltoleransen ändå ertappas. Att bli baasad. Just nu pågår prisceremonin, och alla vi från Expressen är stolta över att vara kollegor till ”Årets röst”.

Vi träffades före, 15-talet Expressen-medarbetare, och redaktionschefen Magnus Alselind framhöll i sitt tal på minglet hur många på nyhetsredaktionen inspireras av hans arbete. Och kulturchefen Karin Olsson påminde om att David Baas minsann också recenserar opera i tidningen, dessutom – faktiskt! – opera skriven av antisemiten Richard Wagner som ju var Adolf Hitlers favorit.

Själv konstaterade jag att vi på plats representerade så många olika versioner av den klassiska kvällstidningens olika genrer. Som Frida Bratt, som i kväll har premiär för tv-programmet ”Dina Pengar”. Som Jens Liljestrand, själv August-nominerad för boken om Vilhelm Moberg som ju också skrev i Expressen.

David Baas är 38 år och det här var tredje gången som han nominerades till Stora journalistpriset. Mycket välförtjänt, detta.