Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lärarförbundets tidningschef hyllas och Expressen fyller år och tar avsked

Expressen fyller år men tar samma dag avsked av en uppskattad tidigare medarbetare: Lennart Fransson.

Uppdraget – ärendet! – består.

Det gör det också för Lärarförbundets olika tidningar, tack vare en viss Annica Grimlund.

 I fredags delade publicistorganisationen Utgivarna ut Momma-priset, det som går till årets utgivare i Sverige, till Lärarförbundets förra tidningschef Annica Grimlund. Hon fick det för sitt försvar för oberoende journalistik inom organisationspress, och det efter fackförbundets försök att ta kontroll över den granskning av medlemsrörelsen som Lärarförbundets olika utgåvor stått för.

Annica Grimlund är en värdig vinnare. Det förtjänar också att sägas att få nog skulle känt till hennes fajt för det fria ordet inom Lärarförbundet om inte Journalisten, som ges ut av Journalistförbundet, så enträget uppmärksammat upproret. Med en snarast kvällstidningsmässig granskning i form av upprepade och tajmade publiceringar gjorde Journalisten många av oss andra mer medvetna.

Hon tog fighten för journalistiken. Med kraft och pedagogik har Annica Grimlund gett en lektion i vad en riktig tidning är, betyder och behöver – redaktionellt oberoende och en publicist som är ansvarig utgivare. Det gagnar såväl läsaren som demokratin”, löd Momma-juryns motivering.

Min gissning är att också Journalistens reporter Johannes Nesser kommer att prisnomineras för sitt ambitiösa reportage ”Striden om lärartidningarna” om hur Annica Grimlund och hennes chefredaktörer och medarbetare kämpade emot att få Lärarförbundets kommunikationschef (!) som övergripande ansvarig för fackets tidningar.

## Vi är ju i pristider nu. Förra veckan hölls Tidskriftsgalan, på måndag delas ” Per Wendels pris till årets nyhetsjournalist” ut och på torsdag är det dags för ”Stora journalistpriset”.

 Jag håller förstås tummarna för att Expressens undersökande reporter David Baas, som gång på gång rapporterar om främlingsfientlighet och som avslöjat inte bara nazister utan också sverigedemokrater med att sprida rasism, får det senare.

Det är tredje gången som David Baas är nominerad till ”Stora journalistpriset”, och för varje år som går sedan han inledde detta renhållningsarbete blir uppdraget bara allt viktigare.

Uppdraget, ja. ”Ärendet”, som Expressens första chefredaktör – då med titeln ”huvudredaktör” – Ivar Harrie kallade vårt kall. I fredags fyllde Expressen 74 år, men vi firar först på tisdag.

För i fredags tog flera av oss istället avsked av Lennart Fransson (1958-2018) som gick bort allt för tidigt. Lennart arbetade närmare tre decennier på Expressen som bland annat ekonomidirektör, och med både kollegor från den administrativa och redaktionella verksamheten på plats i Hässelby villastads kyrka blev begravningen en påminnelse om att bakom alla prisbelönta publicister finns ett lagarbete. Annonssäljare. Utvecklare. Tryckare. Ungdomar i kolportaget. Ekonomiavdelningen och alla andra som bidrar till att tidningar som Journalisten eller Expressen eller för den delen Lärarnas tidning, Tidningen Gymnasiet, Tidningen Grundskolan eller någon annan som ägs av Lärarförbundet kan ges ut.

Lennart Fransson var en av alla som bidrog. ”Tack för allt”, skrev vi på Expressens krans i kyrkan.

## För Expressen väntar nu 74 år till.

Aldrig har så många läst Expressen. Vi är det svenska mediebolag som är störst på Facebook, enligt nätjättens egna siffror. I en jämförelse med Aftonbladet, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet har Expressen störst synlighet på Google, enligt Visibility Index. En genomsnittlig vecka väljer hela 70 procent av Sveriges befolkning att konsumera nyheter från Expressen, enligt Sifo.

Under det senaste året har Expressen tilldelats ”Stora journalistpriset” för Magda Gads utrikesbevakning. Vi vann två av tv-branschens ”Kristaller” för dels Magda Gads videokrigsdagböcker och dels Expressen TV:s rapportering från terrordådet i Barcelona. Dessutom tog vi storslam på ”Årets bild” där Christoffer Hjalmarsson blev ”Årets fotograf”.

För att bara lite om vad som förpliktar de närmaste 74 åren.