Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

PON klandrar Expressen för utpekande uppgifter

I dag publicerar Expressen ett klander från Pressens opinionsnämnd (PON). Fällningen avser en nyhetstext i oktober 2017 om #metoo där en kvinna, en tidigare elitspelare i handboll, berättade att hon våldtogs som ung. PON anser, precis som Allmänhetens pressombudsman (PO), att uppgifterna i artikeln var allt för utpekande.

Mannen som PO-anmälde Expressen klagade på att han inte hade fått komma till tals. Förklaringen till detta var att redaktionen inte kände till hans identitet. PO skriver också i sitt beslut att publicitetsskadan minskades av det faktum att den påstådda händelsen utspelade sig för 19 år sedan och att Expressen inte återgav några aktuella uppgifter om de båda personernas relation i dag. Men både PO och PON är ändå kritiska, och PON anser att Expressen ”…ska klandras för att ha brutit mot god publicistisk sed.”

Min kommentar: Expressens ambition var att inget utpekande skulle ske. Det var därför som vi var så återhållsamma. Men PO och PON menar att det ändå, för en mindre krets, går att identifiera den anklagade mannen och detta beklagar vi förstås. Vi tar till oss kritiken.