Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

PON klandrar Expressen för utpekande uppgifter

Pressens opinionsnämnd (PON) har klandrat Aftonbladet, Expressen, Metro, Norran och Svenska Dagbladet för publiceringar om en busschaufför som påstods ha visat porrfilm under en resa med skolbarn. Expressen.se skrev om detta den 26 oktober 2017. I artikeln refererades uppgifter från Tidningen Norran och en förälder som citerades beskrev händelsen som att ”det var rena porrfilmen. Mina barn blev helt förskräckta” . Vd:n för det aktuella bussbolaget slog fast: ”Det är en katastrof, det är fruktansvärt. Jag är både chockad och förbannad.” Rektorn på skolan som barnen gick på sa: ”Vi tyckte det var film med olämpligt innehåll som var kränkande och har anmält till polisen som nu får bestämma hur de kan gå vidare.”

Personen som framförde bussen PO-anmälde bland andra Expressen. Han ansåg sig identifierad och menade att Expressen inte tillräckligt noga hade kontrollerat uppgifterna från Norran. Allmänhetens pressombudsman (PO) kom fram till att ”uppgifterna får anses vara svagt utpekande” och dessutom: Det finns ingen anledning att tro att tidningen haft för avsikt att peka ut anmälaren.” PO menade också: Den som har i uppdrag att köra barn till och från deras skola har en förtroendeställning gentemot föräldrar, skola och kommun. Detta innebär att det varit motiverat av allmänintresset för tidningen att skriva om det inträffade.” Men.

PO ansåg dock ändå att busschauffören utsatts för en ”oförsvarlig publicitetsskada”, på grund att chauffören var den enda som körde den aktuella sträckan mellan två angivna platser. Den påstådda porrfilmen visade sig senare också vara en romantisk komedi. Jag vill därför upprepa att publiceringen på Expressen.se naturligtvis inte avsåg att chauffören skulle identifieras. För detta ber Expressen.se om ursäkt. PON-klandret är en påminnelse om att nyhetsredaktioner ska vara varsamma när de citerar andra medier, men också att ansvaret för det som sprids i eget media alltid är det enskilda mediets. Det är, enkelt uttryckt, Expressen som ska kontrollera sakuppgifter i Expressens olika kanaler.