Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Högt i tak när metoo-journalistiken diskuteras

I dag publicerar Expressen på kultursidorna en text av skribenten Fredrik Virtanen. Inget konstigt med det, kan tyckas, givet att Virtanen tidigare varit en av de mest profilerade krönikörerna i ett av Sveriges största mediehus och snart är aktuell med ännu en bok. Men.

Nu är det så att Virtanen skriver om sig själv, vilket väl inte är alldeles ovanligt i opinionsalster som ju ska vara subjektiva, men han skriver också om metoo-rörelsen och de publiceringar – inte minst i Expressen – som han och andra kändisar fick genomlida hösten 2017. Rapportering som fått Pressens opinionsnämnd att klandra – inte minst Expressen – och Granskningsnämnden att fälla.

Alla stora mediehus har kritiserats. Aftonbladet, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Sveriges Radio, Sveriges Television, TV4… listan är lång och den lär bli längre. Publiceringarna är omdiskuterade och nu, ett år senare, pågår diskussionen om rapporteringen var rimlig? Det är ett viktigt samtal. Redaktörer från all nämnd media har i olika sammanhang debatterat metoo-bevakningen och sista ordet är knappast sagt. Också Fredrik Virtanen har hörts i tv och radio. När det begav sig intervjuades han först i Aftonbladet och sedan i Expressen.

Nu skriver Fredrik Virtanen själv. Om sig, om den förtalsprocess som sannolikt blir utfallet av förundersökningen om Cissi Wallins våldtäktsanklagelse i offentligheten och om nyhetsjournalistiken av idag. Inte heller dessa ord lär vara okontroversiella. I den svenska debatten vill ju inte alla att alla ska få komma till tals, men jag menar att det vore en snarast antipublicistisk hållning att inte sprida – och ta till sig? – Fredrik Virtanens version. Jag tror inte att han gör sig någon illusion om att uppmärksamhet med automatik ger upprättelse, men på Karin Olssons kultursidor ska det vara högt i tak. Här har genom åren etablerats en frisinnad tradition där till och med egna medarbetare som krävt chefredaktörens avgång fått publicera sig. Som det ska vara.

Med lite tid lagd till pågående nyhetsförmedling så vet vi alla mer, då blir det mer relevant att tycka si eller så. Nu handlar det dessutom om en av huvudrollsinnehavarna i metoo-dramat, Fredrik Virtanen, och då blir hans egna ord än mer angelägna också när de i bistra beskrivningar syftar på Expressen och andra stora mediehus.