Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Bör SVT och TV4 bjuda in Jimmie Åkesson till statsministerdueller i tv?

Borde Jimmie Åkesson få vara med i statsministerduellerna i Sveriges Television och TV4?

Frågan är aktuell – i Danmark.

Fredagskvällen den 31 augusti kommer Stefan Löfven och Ulf Kristersson till Värmekyrkan i Norrköping för att debattera i SVT. Men borde programledaren Belinda Olsson då bjuda in också Sverigedemokraternas ordförande?

Och borde Jimmie Åkesson dessutom få stå på scenen i Linköpings konsert- och kongress på lördagen den 8 september? När Anna Lindmarker och Jenny Strömstedt, dagen före valet, inför 1 200 åskådare på plats i Crusellhallen låter Socialdemokraternas och Moderaternas partiordföranden drabba samman i TV4?

## Frågorna kan avfärdas med snabba avslag från SVT och Fyran. Ingen politisk kommentator tror ju på allvar att SD-ledaren kan bli regeringschef. Efter talmansrundorna kommer riksdagen att ta ställning till ett styre som också i minoritet kan samarbeta och skapa majoritetsbeslut, och få spår nog Jimmie Åkesson som den samlande kraften.

Men.

Anne Lagercrantz, divisionschef för SVT Nyheter, och Viveka Hansson, programdirektör för nyheter och samhälle på TV4, kan snart bli svaren skyldiga efter den senaste tidens mediekritik i Danmark.

Först en tillbakablick: i tisdags drog ju valrörelsen igång på allvar med den stora partiledardebatten som sändes av Expressen TV och Di TV från Warner Bros-studion i Göteborg. Med över 1,5 miljoner videovisningar på sajterna och ytterligare dryga 150 000 på Facebook var intresset stort för programledarna Niklas Svensson och Anna Ekelunds gäster.

Jag var förstås på plats och så också Dagens industris chefredaktör Peter Fellman och Bonnier News publicistiska utvecklingsdirektör Lotta Edling. Vi var alla överens om att samproduktionen skulle omfatta bara de partier som idag är representerade i riksdagen.

Feministiskt Initiativ, Medborgerlig Samling, Alternativ för Sverige fick inte vara med.

Inte heller det lokala partiet Demokraterna, som enligt Göteborgs-Postens senaste opinionsundersökning nu är mest populärt i Sveriges näst största stad.

## Principen om att bara låta partier som redan har en plats i parlamentariska församlingar få vara med i stora partiledardebatter är etablerad och knappast ifrågasatt inom media.

2004, när Junilistan faktiskt fått 5,2 procents stöd i den senaste opinionsmätningen inför EU-valet, sa SVT följaktligen nej till deltagande i slutdebatten. Precis det hade dock affischnamnet Nils Lundgren hoppats på. ”Super-Nisse”, som Expressens rubrikmakare döpte honom till, trodde att väljarna skulle reagera på om åsikter inte fick komma fram, men kallade intervjuer ändå SVT-beskedet för ”en demokratisk skandal”. Junilistan fick 14,5 procent av rösterna.

Den första statsministerduellen inför årets riksdagsval hölls den 7 maj i studio 3 här på Expressen. Stefan Löfven mot Ulf Kristersson. Flera andra medier på plats, SVT sände live från Expressens entré och vi själva hade förberett oss med klara direktiv: politikerna skulle få tala till punkt, inget tjafs och munhuggeri, här skulle Socialdemokraterna och Moderaterna få stå som tydliga alternativ.

Att bjuda in Jimmie Åkesson var aldrig aktuellt. Men tre dagar senare kom en ny Demoskop-mätning och i Expressen TV slog Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson fast:

– Jimmie Åkesson måste nu ses som en statsministerkandidat.

## Var det rätt eller fel av oss att inte låta Jimmie Åkesson medverka?

En stasministerduell blir lätt till något som liknar ett presidentvalsdito. Olof Palme mot Thorbjörn Fälldin i Scandinavium 1976. Donald Trump mot Hillary ClintonCNN:s olika scener runt om i USA 2016.

Men i Danmark, som ska hålla val till folketinget senast i juni 2019, diskuteras nu om de stora tv-kanalerna Danmarks Radio och TV2 verkligen bara ska ha med statsminister Lars Løkke Rasmussen från Venstre och oppositionsledaren Mette Frederiksen från Socialdemokratiet?

2015 var det bara Lars Løkke Rasmussen som mötte S-statsministern Helle Thorning Schmidt, och då handlade kritiken om att den senare fick för mycket talartid i DR1-sändningen.

Men nu vill även Alternativets ledare Uffe Elbæk bli inbjuden, och hävdar att det är ”ett demokratiskt problem” om han, som ser sig som statsministerkandidat, nekas bara för att två tv-kanaler inte tror på honom.

Dessutom hoppas Enhedslistan på en trepartikoalition med Pernille Skipper som statsminister, och har anmält att också hon vill vara med i DR1:s och TV2:s statsministerdueller.

Nyhetsredaktioner fattar förstås självständiga beslut om vilka som får stå i direktsänd tv och föra fram sin sak. Men det är inte alldeles enkelt att förklara för tittarna, och ytterst väljarna, varför inte företrädare för partier som aspirerar på att bli störst inte ska ses som statsministerkandidater?