Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Ulf Kristersson borde ta tydligare avstånd från Hanif Bali

Om Moderaterna menar allvar med sina vackra ord måste partiet tydligare ta avstånd från journalisthat.

Journalisthat förklätt till ”mediekritik” är inte något som bara anonyma nättroll ägnar sig åt. Nej, det är som Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski tvingades konstatera i sin senaste söndagskrönika:

”Det pågår ett krig mot journalistiken”

I går handlade det om Hanif Bali, riksdagsledamot för Moderaterna, och hans bilder i sociala medier där politikern poserar med vapen och, anser nog alla bedömare, formulerar sig hotfullt mot medier.

Sådana utspel från en folkvald politiker är förstås omdömeslösa. Polisen, Säkerhetspolisen, Brottsförebyggande rådet, Utgivarna, Svenska journalistförbundet, Tidningsutgivarna – alla har slagit fast att det finns en ökande problematik med journalisthat.

Det är Jonas Nordling, Journalistförbundets ordförande, som myntat uttrycket ”journalisthat” och det är tyvärr välformulerat. Trots att pressfriheten är skyddad i våra grundlagar finns det alltför många som inte respekterar det fria ordet.

## Hanif Bali är tyvärr en röst som skadar. Som bidrar till ökade motsättningar och som skapar ett samtalsklimat där journalisthat legitimeras inifrån vårt parlament.

Han är en olycka för moderaterna, det största oppositionspartiet, och statsministerkandidaten Ulf Kristersson misslyckades i går med att tydligt ta avstånd från sin partikamrat.

Istället skickades partisekreteraren Gunnar Strömmer fram för att på måndagskvällen möta branschorganisationen Tidningsutgivarnas kritik mot Hanif Balis så kallade ”mediekritik” mot Dagens Nyheter.

Stefan Löfven, som ju är statsminister idag, talade mer klarspråk och det var bra att regeringschefen föll TU:s vd Jeanette Gustafsdotter i orden. Moderaterna borde ta avstånd från Hanif Bali och det ordentligt. Tidigare löften om att han skulle avhålla sig på Twitter blev till intet.

## Nordiska motståndsrörelsen, alltså nazisterna, marscherade genom Göteborg med plakat där det stod ”LANDSFÖRRÄDARE” intill bilder på bland annat just Peter Wolodarski och mig. Det är en form av journalisthat.

Inne i Vita huset vaknar tidiga morgnar den fria världens ledare, Donald Trump, och vräker på Twitter ur sig sin ”mediekritik” signerad USA:s president. Kanske är det Trumps taktik som Hanif Bali vill kopiera?

Men att mobilisera aggressiva högergrupper i sociala meder, ofta också främlingsfientliga sådana, borde inte vara Moderaternas röstfiske tre veckor före valet.