Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Påven välsignade Dawit Isaak – nu ber vi en bön för den nya fredsprocessen

Expressens Mats Larsson (längst till vänster) med påven 2014.

Påve Franciskus sa i sin söndagsbön att de nya kontakterna mellan Eritrea och Etiopien väcker ”en strimma av hopp för de båda länderna på Afrika shorn och för hela kontinenten”.

Kanske skänker påven också Dawit Isaak en tanke, den svensk-eritreanske journalisten och poeten som påven välsignade efter att ha informerats av Expressen om fallet.

I går öppnades telefonlinjerna mellan Asmara och Addis Abeba. Nästa vecka börjar Ethiopian Airlines att flyga till Eritrea. Ambassader ska öppnas i huvudstäderna. Etiopien ska få tillgång till Eritreas hamnar. Ja, Etiopien har till och med skrivit till Förenta Nationerna med en begäran om att FN:s vapenembargo mot Eritrea ska hävas.

Dessutom ska flera kyrkliga samfund i länderna, delade efter Eritreas självständighet 1991 och helt separerade på grund av kriget 1998-2000, nu slås samman. Det är nästan för mycket att ta in, rimligen också för en ständig optimist som påven, får man anta.

– Jag hoppas av hela mitt hjärta att det löser sig för Dawit. Jag sänder honom och hans familj min välsignelse och hälsning, sa påve Franciskus till Expressens Mats Larsson för fyra år sedan.

## Freden på Afrikas horn väcker nu hopp också för tryck- och yttrandefrihet i Etiopien och Eritrea. I dag rankar organisationen Reportrar utan gränser länderna som nummer 150 respektive 179 på sitt så kallade pressfrihetsindex. Och då ska man veta att Eritrea de senaste åren segat sig förbi Nordkorea som är sist som 180.

Påven är inte den enda som önskat Dawit Isaak väl. Bruce Springsteen, Bono, Danny Glover, Madonna, Björn Ulvaeus och Benny Andersson är bara några som gett kampen för hans frihet uppmärksamhet genom att underteckna Expressens och Amnestys upprop för frigivning.

Vi vet inte så mycket om Dawit Isaak i dag. 2016 sa Eritreas presidentrådgivare Yemane Gebreab på ett privat möte med EU-parlamentarikern Cecilia Wikström, som för övrigt är präst, att han mår bra. Samma signaler har andra av diktaturens diplomater skickat, men den svenske ambassadören Pelle Enarsson har ändå inte fått träffa Dawit Isaak som ju greps redan 2001 men aldrig ställts inför rätta.

Låt hoppas att Eritreas president Isaias Afeverki, 72, på ålderns höst kommit på bättre tankar. 2014 slog den gamle gerillaledaren nämligen fast att ”…de som tror att det kommer att bli demokrati i det här landet kan tro så i en annan värld”.

## Kanske kan Etiopien tjäna som gott exempel. (Det känns konstigt att skriva de orden, men så är det faktiskt.)

Så sent som i mars i år slängde Etiopien, ökänt för sitt förtryck av det fria ordet, landet som i en skenrättegång fängslade de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson med falska bevis, ut brittiska Guardians korrespondent William Davison ur landet. Då hade han verkat där i sju år och var ordförande för utrikeskorrespondenternas klubb.

Men i april blev Abiy Ahmed ny premiärminister. Med officersbakgrund, tillika inom säkerhetstjänsten, förvisso, men man gör ju inte karriär hur som helst i Etiopien.

Abiy Ahmed är från en kristen-muslimsk familj, har studerat på ett fredsinstitut och tjänstgjort som FN-fredssoldat i Rwanda. Han rivstartade med reformer direkt.

Tusentals politiska fångar har släppt, några kända oppositionella satt till och med i dödscellen ena dagen men benådades och fick nästa dag träffa regeringschefen. 264 blockerade sajter öppnades, regimkritiska medier är välkomna att distribuera sina nyheter, tortyr i fängelser kallades för ”terrorism” och snart ska konstitutionen skrivas om.

## Abiy Ahmed kan tilldelas Nobels fredspris om han lyckas. Och om han överlever, det har redan gjorts ett misslyckat försök att mörda honom med en granatattack.

I går jublade, dansade och sjöng invånarna i Asmara på gatorna och viftade med etiopiska flaggor. Och i Göteborg väntar Dawit Isaaks hustru och hans tre barn.

De är värda alla våra böner.

Brodern Esayas Isaak och resten av familjen har väntat sedan 2001.

Rättelse: I en tidigare version omnämndes Dawit Isaaks mor, men hon är tyvärr bortgången.