Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Journalistik landet runt – från Kurt Hördahl till Mittmedias alla priser och ”Last Night in Sweden”

MEDIEKOLLEN ”Lokalredaktionerna är våra lyssnarposter, våra känselspröt, våra tentakler, våra stöttrupper.”

Så sa Carl-Adam Nycop 1951, när Expressen gått om Aftonbladet, och det är i den andan som Expressen nu inleder artikelserien ”Last Night in Sweden”.

Lokalredaktionernas tid är möjligen förbi, de institutioner som Kurt Hördahl redan 1969 förutsåg att framtida journalister skulle betrakta som ”stenålders”. Då sammanfattade han Expressens riksbevakning, den som då gjordes av hela 21 lokalredaktioner.

Just Kurt Hördahl var först ut. I Göteborg, där han också jobbade för Göteborgs Morgonpost – där en viss Carl-Adam Nycop, senare Expressens grundare, hade varit sportchef.

Göteborgsredaktionen öppnade 1945 och sedan följde Sundsvall och Malmö (1947), Örebro och Karlstad och Skellefteå (1949), Linköping och Karlskrona och Borlänge (1950), Boden och Västerås (1951), Jönköping (1952), Norrköping och Gävle (1953), Uppsala och Skövde (1955), Falun (1956), Luleå och Växjö (1957), Umeå och Kalmar (1960), Borås och Eskilstuna (1962), Halmstad (1963), Trollhättan (1964) och Uddevalla (1965). Och så vidare.

## Ibland flyttades redaktionerna, lades ner, återuppstod – de var rätt personberoende. Journalistik är ju ofta det.

I dag startar Expressen artikelserien ”Last Night in Sweden”, vilket förstås anspelar på Donald Trumps märkliga utspel 2017. Det var många som då förbluffades av presidenten och CNN skickade hit Ivan Watson, i princip direkt från Nordkorea-konflikten, för att skildra våldets Stockholm. I USA satt Expressens korrespondent Annesofie Näslund i Fox News-studior och försökte nyansera Sverigebilden.

Vi var nog många som undrade om Trump.

Vad? Varför?

”Last Night in Sweden”-reportagen nu skrivs av Johanna Karlsson och Federico Moreno, och de flesta bilder är tagna av Meli Petersson Ellafi. Tre prisbelönta journalister som ska fördjupa och komplicera våra kunskaper om vad som sker.

Läsare och tittare får följa med till Ängelholm, Ystad, Eskilstuna, Storuman, Karlstad, och Alvesta.

## Jag tar varje chans att försvara vikten av journalistik, som det sägs, utanför tullarna.

Det görs ju mycket bra.

Häromdagen utnämndes Hall Media med bas i Jönköping till ”Årets lokala mediehus” och ”Årets inspiratör” blev Eskilstuna-Kurirens chefredaktör Eva Burman.

Eskilstuna-Kuriren blev också ”Årets redaktion” och Sörmlands Media, som ger ut EK, vann ”Helhetspriset” på ”Årets dagstidning”.

När ”Guldspaden”-galan hölls gick priset i klassen ”Mindre dagstidning” till Mattias Ståhle på EK och Valeria HelanderSVT Nyheter Väst vann i kategorin ”Etermedia lokal”.

”Årets gratistidning”? Örebroar´n.

Gota Media, med bas i Kalmar och Borås, arrangerar till och med konferensen ”A local world” för att sätta fokus på dagspress utanför storstäderna.

På internationella INMA Awards, tidningsvärldens Oscar, vann svenska lokaltidningskoncernen Mittmedia flest priser.

## Men medie-Sverige ser annorlunda ut nu än 1945 eller 1969. Lokalredaktioner är fortfarande viktiga, men dessvärre många färre. Och vad är egentligen lokal närvaro 2018?

Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Vänsterpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna har enats om en ny mediepolitik:

Ett nytt stöd för journalistik i så kallade vita fläckar ska ges till allmänna nyhetsmedier som lever upp till de ställda kriterierna.”

Men vad betyder detta? Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke har inte gett besked, och det blir nog ingen enkel uppgift för en myndighet att uttolka de kriterier som ska ges.

När är ett område obevakat? Handlar det om förekomsten av en eventuell redaktionslokal, ambulerande journalisters närvaro då och då eller om själva rapporteringen oavsett varifrån den sker? Och påverkar konkurrensen från andra aktörer möjligheten för ”allmänna nyhetsmedier” att få ta del av det nya statsstödet?

Vi vet inte än.

Expressens satsning på ”Last Night in Sweden” är inte ensamt svaret på de svåra frågor som samhället – också politiken – ska ställa på medierna om hur Sverige ska skildras.

Men det är ett bidrag, det med, från några av våra bästa reportrar och fotografer och det var väl så det en gång började med Kurt Hördahl och Expressens första riksredaktion på Kungsgatan 10 i Göteborg.

VECKANS NAMN

KIM WALL och hennes journalistik blir en bok av föräldrarna Ingrid och Joachim Wall. De ska skildra henne ”från ett anonymt brottsoffer till den självständiga och fantastiska yrkesperson och kvinna hon var.”

OLOF LUNDH & fotbollsreportercrowden drar snart till Ryssland. Ser fram emot att följa honom och alla andra skildra Sverige.

CARINA BERGFELDT filmade med mobilen och alla stora tv-kanaler visade filmen. Snacka om reporterinstinkt.