Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kungabröllopet i tv – hatt eller inte hatt på reportrarna och varför har vi inte bildpooler oftare i Sverige?

MEDIEKOLLEN Det är svårt att tänka sig en större tv-händelse än ett kungabröllop med en skandalprins som slagits i kriget i Aghanistan och en frånskild skådespelare som varit med i en tv-serie som hette ”Castle”.

I Storbritannien upphävde till och med public service-bolaget BBC tillfälligt licensreglerna, så alla kostnadsfritt kunde visa prins Harry och Meghan Markle på storbildsskärmar på torg och restauranger.

Expressen TV sände också direkt med utsända medarbetare och bilder från både nyhetsbyrån Reuters och vår samarbetskanal CNN.

Jag besökte just CNN:s nyhetsdesk i London i veckan och där, på 16 Great Marlborough Street, var det minst sagt febril aktivitet: extrainkallad personal höll planeringsmöten sittandes på golvet och på väggarna satt fotografier på kungligheter och brudens släkt och vänner så att alla skulle känna igen dem och stava namnen rätt.

Max Foster är CNN:s hovreporter och programledare för ”CNN Talks”. I går sände han från Windsor. Max har också utbildat Expressen TV:s medarbetare och ska snart till Stockholm igen för en ny kurs. I sommar ska CNN och Max Foster sända med Expressen TV från Almedalsveckan i Visby.

När jag var där hade CNN redan 25 kameramän utplacerade runt slottet Windsor. ITV hade i går 40 stycken längs den så kallade Long Walk, och då var det ändå Sky som ansvarade för den gemensamma bildfeeden från just den sträckan.

Sky, som sände i kanalerna Sky One och Sky News, hade hela 80 kameror igång under lördagen och det här var första gången som Sky sände icke-sport i Ultra High Definition (UHD), som är den nya standarden för tv-format med fyra gånger högre upplösning jämfört med Full HD.

Det vi alla tog del av inifrån katedralen var dock filmat av BBC, enligt en så kallad pool där flera medieaktörer delar på innehåll för att antingen spara kostnader eller tillsammans kunna täcka fler platser. Detta är en vanlig ordning i USA, där exempelvis presidentens alla helikopterlyft filmas av en pool – så att alla kanaler är garanterade ”sista bilden” vid ett attentat eller en olycka.

## I Sverige är det dessvärre inte lika vanligt med pooler. Det borde dock vara en självklarhet att kungliga tillställningar erbjuds alla, och att vi som representerar nyhetskanaler och nyhetssajter blir bättre på att samproducera korteger och annat som kräver många team på fältet.

Med fler än 100 000 åskådare i en liten ort där det bara bor 35 000 invånare, var den frågan denna gång logistiken. Sara Whitehead, som är biträdande chef för Skys nyhetsredaktion, förklarade för magasinet Broadcast Now:

– Det svåra blir att få folk in och ut ur Windsor på rätt för att de ska vara med i live-tv och att ge dem mat och vatten och hålla dem glada blir största utmaningen.

Sky One och Sky News började båda sina sändningar redan klockan 09 i går, precis som BBC One och BBC News Channel, och ITV var igång klockan 09.35.

I Sverige var SVT först ut med bröllopsbevakningen klockan 10.15 följt av Aftonbladet TV klockan 11, TV4 klockan 11.30 och Expressen TV klockan 12. Allt detta är dock sanningar med vissa modifikationer, eftersom alla gjorde bröllops-tv i olika program och på olika plattformar både före och efter de tablålagda utsändningarna – exempelvis handlade ”Nyhetsmorgon” i Fyran med Jesper Börjesson till kanske 80 procent om bröllopet redan mellan klockan åtta och halv tolv. Men kan nog med fog säga att alla mediehus gjorde samma nyhetsvärdering. ”Global tv-underhållning”, skrev Dagens Nyheters Katrine Marçal träffande i sitt referat.

Numera sänder förstås också de traditionella linjär-tv-kanalerna också digitalt, som på SVT Play och TV4 Play, och i England gick det att se bröllopet på BBC’s sajt samt på play-tjänsten BBC iPlayer. Nya medietider, tänker ni, och då ska ni veta att i går kväll hade hela 22,5 miljoner användare sett bröllopet på den brittiska kungafamiljens egna Youtube-sida.

USA, då? De amerikanska tv-jättarna flyttade förstås sina morgonshower till England. NBC lät ”Today” få en egen grafik, ABC sände ”Good Morning America” med två programledare i Windsor och två kvar i New York och i ”This Morning” i CBS bar programledaren i England hatt. Här har vi svenskar kanske lite att lära?

Jag noterade att Expressen TV:s kungaexpert Karin Lennmor var barhuvad framför slottet när hon sände från CNN:s scen med ihop Tomas Kvarnkullen, som var vår programledare på plats.

Expressen TV:s programledare i Stockholm talar med CNN:s reporter som står utanför Windsor. Notera att också CNN klär sig på Ascot eller kungabröllop.

Men när sedan Tess Ulander hemma i studio 3 pratade i split screen med CNN-reportern Rylee Carlson så bar också den senare hatt. Expressens, i mediebranschen rätt omtalade, klädkod måste möjligen uppdateras…

VECKANS NAMN

Cecilia Björk är aktuell med biofilmen ”En bra vecka för demokratin” om Almedalsveckan.

Claes Lönegård skriver intressant i dagens SvD om ”Svenska politikers krig mot medierna – långt före Trump”.

Helena Giertta blir vd och utgivare för både Journalisten och Finansliv.

FOTNOT: Jag har uppdaterat bloggposten med uppgiften att också ”Nyhetsmorgon” i lördags dominerades av bröllopsbevakning från klockan 08.