Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Expressens andre redaktör har gått bort

Expressens tidigare andre redaktör Nils Hallerby är död.

Han blev 97 år och blir nu kanske främst ihågkommen för sin politiska gärning.

Men Nils Hallerby var också ett av medie-Sveriges tyngsta namn.

Det här blev till en ovälkommen nyhetsnatt. Tim ”Avicii” Bergling hittades död och Nils Hallerby har gått bort.

Nils Hallerby blev anställd på Expressen 1946, efter några vikariat, och stannade till 1966 då han blev folkpartist på heltid.

Det var han som 1962, tillsammans med dåvarande chefredaktören Per Wrigstad, anställde en viss Ulf Nilson på Aftonbladet över en fika.

Då var Hallerby tillbaka på ledarredaktionen. Där verkade han med undantag för 1952-1953 när han efter en lönetvist gjorde ett kort mellanspel på ”polisen”, alltså polisredaktionen, sedan han hade sagt upp sig ”trött efter valrörelsen” 1952, enligt Wrigstads senare version.

Bertil Norgren, som fungerade som Expressens vd, var beredd att släppa Hallerby men Ivar Harrie som då ännu var Expressens chefredaktör räddade Hallerby kvar. Så blev det också, trots att tidningens grundare Carl-Adam Nycop också var misstänksam mot Hallerby för hans politiska hållning. Hallerby var ju, till skillnad från Nycop, folkpartist och sådant spelade förr roll i redaktionslivet.

Det här var ju en annan tid. Efter valet 1958 skrev Folkpartiets ordförande Bertil Ohlin till Per Wrigstad och tackade för ”den mest avgörande betydelse för valkampanjen”. Nils Hallerby framhölls särskilt.

Hallerby var engagerad i socialpolitik, och under sin tid i barnavårdsnämnden tog han på fritiden sig an ungdomar med problem.

Hans Expressen-historia började faktiskt redan 1944, två månader före premiärnumret, när Dagens Nyheters tidigare chefredaktör och vd Sten Dehlgren tipsade Wrigstad om en talang. Dehlgren skrev:

”Redaktör Pers lär ha upptäckt en ung man med stor fallenhet för politisk journalistik och med liberala åsikter och kanske kunde redaktör Wrigstad efter ett samtal med Yngve Pers föreslå denne man som ersättare i Uppsala Nya. Mannen lär heta Hammarby.”

Det hette han inte och så blev det inte. Hallerby hamnade istället hos Expressen och 1959, när familjen Bonnier försökte få Per Wrigstad att ta över Dagens Nyheters ledarsida, sades det att Nils Hallerby skulle ta över efter Wrigstad. Då hade han kunnat bli chefredaktör och ansvarig utgivare för Nordens största dagstidning. Istället blev Hallerby 1960 politisk redaktör på Expressen och 1962 andre redaktör.

1966 lämnade Nils Hallerby journalistiken för att bli borgarråd i Stockholms stad. Erbjudandet om detta kom under en utlandsresa med Sigge Ågren när de båda redaktörerna besökte tidningens utrikeskorrespondenter. Hallerby berättade om karriärbytet för Expressens legendariske reporter Olle Bengtzon på telefon från ett hotell i Bryssel: ”Stor-Stockholms samordning blir en av de viktigaste uppgifterna för den nya majoriteten.”

Hallerby var känd som socialliberal och satt i stads- eller landstingsfullmäkte i tre decennier, bland annat som landstingsråd.

Nils Hallerby efterlämnar sin hustru Renate och fyra barn med deras familjer.