Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Nya avslöjanden – men nu borde Google agera

Google måste börja ta ansvar för det innehåll som sprids på internetjättens plattformar.

Det är inte rimligt att Google exempelvis hjälper användare att hitta till nazistiska sajter.

Jag tillhör naturligtvis alla de som varje dag använder Googles sökmotor och ibland nyttjar Gmail, Google Nyheter, Google Översätt och de andra tjänster som gjort livet så mycket enklare nu när vi lever med våra mobiler, läsplattor och datorer.

Google har, på många sätt, gjort världen både större och mindre. Framförallt enklare och ofta lite roligare. Den teknologiska revolution som internetjättarna driver igenom utvecklar samhället till att bli både snabbare och smartare och, framförallt, mer socialt.

## Men det finns avigsidor som vi inte längre kan tillåta oss att blunda inför. Bristen på ansvarstagande är ett sådant.

Tjänster och kommunikationsverktyg som Facebook, Instagram, Twitter, Whatsapp och Snapchat kan missbrukas. De senaste dagarna har Expressen granskat Google och det kommer vi att fortsätta att göra.

Googles videotjänst Youtube låter nämligen ett högerextremt nätverk, Granskning Sverige, sprida filmer som innehåller trakasserier mot politiker, jurister och journalister. Google har förvisso agerat och avlägsnat visst material från Granskning Sverige, men en hel del finns dessvärre kvar.

I går kväll avslöjade Expressen också att en medlem i nazistiska NMR, som i höst ska kandidera i kommunalvalen för det främlingsfientliga partiet, dömts i hovrätten för ringa hets mot folkgrupp. Videon som han spelat in – där mannen bär en symbol som kopplas till Nazitysklands krigsförbrytelser – fanns dock fortfarande kvar på Youtube.

## Google tillåter dessutom kränkande kommentarer under videor. I går kväll kunde jag under några av Granskning Sverige-filmerna på Youtube läsa om bland annat ”den judiska klicken”, att en känd chefredaktör lider av ”psykisk sjukdom” och värre saker än så. ”Ge mig 10 lax och jag klipper judefamiljen”… ja, ni förstår.

Vidrigheter som dessa tjänar Google alltså pengar på.

Det här har inget med yttrandefrihet att göra, det är ju ingen rättighet att få sina olämpligheter distribuerade av ett stort amerikanskt börsbolag, utan det handlar bara om att Google inte vill agera. Resurser finns ju, Google omsatte 300 miljarder kronor – bara sista kvartalet 2017…

Det har heller inget med ”infrastruktur” att göra. Att jämföra Googles tjänster med ”posten” eller ”televerket” är inte bara okunnigt, det är naivt. Googles användare underkastar sig nämligen villkor som Google självt stipulerat, Google kontrollerar ensidigt distributionen och Google tillåter sig alltid att, om bolaget så vill, plocka bort det som inte behagar Google.

Så visst kan Google ta ansvar, om dess aktieägare och ledning så vill.

Det är rimligt vi börjar kräva det.