Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Var är kvinnorna? Mediebranschens ojämställdhet är ett problem

Var är kvinnorna?

Snart är det internationella kvinnodagen och den 8 mars kommer tidningar, radio och tv att fyllas av reportage och krönikor om värdet av jämställdhet.

Men:

Var är kvinnorna som styr media?

Jämställdheten i mediabranschen är på sina håll usel, visar en ny kartläggning.

”De internationella medieföretagens ledningar består av 94 procent män”, skriver branschsajten Dagens Media.

Vidare:

”30 av företagen saknar dessutom kvinnor helt i högsta ledningen, visar en rapport från Nordicom vid Göteborgs universitet.”

Och i Resumé kan man läsa:

Män sitter på 80 procent av styrelseposterna, har 83 procent av de ledande befattningarna och hela 94 procent av vd-posterna.”

Det här är naturligtvis skakande siffror, och värst sägs det vara i Asien. Det kommer kanske inte som någon nyhet för oss som ibland frekventerar mediekonferenser som INMA, WAN-Ifra eller någon annan organisation arrangerar. Där förekommer ju allt som vi upplysta, medvetna nordbor förvånas över: medföljande hustrur och rena rama gubbgäng.

Men.

De nordiska mediejättarna Bonnier och Schibsted är tyvärr inga föredömen.

I Bonniers ledningsgrupp är det bara 18 procent kvinnor, i Schibsted Medias är det 20 procent kvinnor.

I styrelserna är siffrorna 30 respektive 40 procent för Bonnier och Schibsted.

## Den här ojämställdheten på lednings- och styrelsenivå är egentligen obegriplig.

Två av Sveriges största tidningar leds ju av kvinnor: Sofia Olsson Olsén är vd och chefredaktör på Aftonbladet och Lotta Edling är chefredaktör på Dagens industri.

Aftonbladet är – än så länge! – landets största nyhetsförmedlare, en klassisk kvällstidning, och Sofia (Olsson Olsén) är den första kvinna som fått helhetsansvaret att styra den efter en radda Jan, Anders, Gunnar, Thorbjörn och allt vad cheferna där har hetat.

Dagens industri är den marknadsledande affärstidningen som ansvarsutkräver näringslivet om bland annat jämställdhet och där har Lotta (Edling) tagit vid efter en Bertil, en Göran, en Hasse och en Peter.

På Di ska man i transparensens namn inte glömma en viss Gunilla (Herlitz) som var både chefredaktör och vd där och senare publisher för DN och vd för hela Bonnier News, men det står ju rätt klart det inom dagspressen historiskt sett inte bara kan ha varit meritokrati som avgjort tillsättningarna…

Just nu är Lena K Samuelsson tillförordnad vd på Aftonbladet, men uppenbarligen är det ändå så att tidningshusen inte lyckats lika bra som vissa etermedier med att utse kvinnor till sina styrelser och höga befattningar.

Discovery Networks är Henriette Zeuchner vd och nyligen utsågs Sofia Wadensjö Karén till vd för Utbildningsradion efter Christel Tholse Willers.

Sedan tidigare är Cilla Benkö vd för Sveriges Radio och på Sveriges Television – där 56 procent av cheferna är kvinnor – är Hanna Stjärne faktiskt den fjärde kvinnliga vd:n i följd efter Eva Hamilton, Christina Jutterström och Maria Curman.

Expressen, då?

Exklusive arbetstagarrepresentanter är andelen kvinnor i AB Kvällstidningen Expressens styrelse bara 20 procent. (Man kan också sammanfatta de 20 procenten med ett enda namn: Sara Öhrvall.) I Expressens ledningsgrupp är bara 27 procent kvinnor.

I Expressens redaktionsledning är andelen kvinnor 67 procent, och ställföreträdande ansvarig utgivare när detta skrivs är kulturchefen Karin Olsson; men det är ju ändå rätt avslöjande att också vi – en liberal och feministisk kvällstidning som 58 procent av Sveriges befolkning konsumerar i mobilen en genomsnittlig vecka – har ett jobb att göra.

## Vad beror allt detta på?

Den som vet är kanske Christina Jutterström, första kvinnliga chefredaktör på Dagens Nyheter (1982-1995) och första kvinnliga chefredaktör på Expressen (1995-1996)?

Christina blev sedan vd för SVT, men hennes karriär omfattar också journalistjobb på Östgöta Correspondenten, Örebro-Kuriren och Veckorevyn. Hon var reporter på Dagens eko på Sveriges Radio, politisk journalist på SVT och Afrika-korrespondent för Svenska Dagbladet.

Jag brukar ju påstå att den som vet mest om presshistoria, också är bäst på att förutspå framtiden. Då är ju denna gigant i svensk media onekligen rätt person att fråga.

Det är för övrigt, givet hennes karriär och gärning, en skandal att Christina Jutterström hittills inte har tilldelats Stora journalistpriset.