Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Start i dag – CNN och Expressen TV i stor satsning om kvinnors rättigheter runt om i världen

AsEquals,bild

I dag lanserar CNN och Expressen TV samarbetet #AsEquals – en storsatsning på att uppmärksamma kvinnors rättigheter. Projektet, som görs med bidrag från European Journalism Centre, med Melinda och Bill Gates som donatorer, handlar om att granska ur jämställt det egentligen är runt om i världen?

#AsEquals utgår ifrån de globala mål som FN har fastslagit, och CNN och Expressen TV kommer att publicera reportagen i våra respektive nyhetskanaler, på våra sajter och i Expressens pappersedition. I söndags skrev jag om att Expressen från och 2018 är exklusiv partnerkanal till CNN i Sverige, och den här kampanjen är bara ett exempel på hur vi kommer att arbeta ihop.

På Expressen är reportagechefen Christofer Brask och planeringsredaktören Anna Lindwall ansvariga för våra publiceringar; på CNN Digital Worldwide är projektledaren Blathnaid Healy som är Senior Editor, och som tidigare var redaktör för Mashable i Storbritannien, den som lägger upp arbetet.

I tisdagstidningen avsätter vi fem sidor åt #AsEqual och reportaget från Malawi, som handlar om hur sociala medier används för att kränka kvinnor. Under dagen lanseras också vår specialsajt, och parallellt kommer CNN att presentera sin sajt: CNN.com/asequals

CNN,sajt,AsEquals


Utrikesjournalistik är, som läsare av den här bloggen vet, viktigt för Expressen och har varit det ända sedan 1944. Vi lovar att fortsätta den utrikesjournalistik som Anne-Sofie Näslund, Kassem Hamadé, Magnus Falkehed, Tomas Kvarnkullen, Mats Larsson och flera andra medarbetare som ofta verkar utomlands gör. Den som Magda Gad gör och som gjorde att hon tilldelades ”Stora journalistpriset” som ”Årets förnyare”.

När jag skriver den här bloggposten på tisdagsmorgonen rullar händelsevis  CNN:s så inspirerande trailer ”Go there” med stjärnprogramledaren Wolf Blitzer, som för övrigt gjorde en trailer för Expressen TV inför amerikanska valet 2016, och med prisbelönte utrikeskorrespondenten Nima Elbagir, som växte upp i Sudan där hennes pappa var journalist och fängslades före hennes födsel och hennes mamma var landets första publisher. Här är trailern – se den, en kärleksförklaring till journalistik:

Vi på Expressen är stolta över att nu utveckla samarbetet med CNN till ett så viktigt ämne som kvinnors rättigheter: #AsEquals