Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Nu är Expressen TV exklusiv partner till CNN – så här jobbar vi ihop

CNN,bilder 

Nu utvecklar CNN och Expressen TV sitt samarbete.

Från och med den 1 januari 2018 är Expressen TV exklusiv partner i Sverige till världens största nyhetsförmedlare.

Snart kommer detta att synas ännu mer i vår rapportering.

Den här nyhetsintensiva veckan kommer Expressen TV att ha fler än 20 miljoner visningar, vilket väl är exempel på engagemanget för Juniorkronorna i JVM och hur många som beundrade den bortgångne Johannes Brost.

Men också, förstås, på de nya medievanor som gör att vi främst konsumerar nyheter i mobiltelefoner och datorer.

## Därför fortsätter Expressen TV att rusta sig för framtiden och kommer att erbjuda fler program, mer live-tv och fler inslag från CNN på Expressens olika digitala plattformar.

Sedan den 1 januari 2017 är nämligen Expressen TV exklusiv partnerkanal till CNN.

CNN kontaktade Expressen TV om ett samarbete 2015, och successivt har våra organisationer kommit att samverka allt mer. Under hösten har Expressen TV visat uppmärksammade dokumentärer, som den inifrån Nordkorea, den som Will Ripley gjorde, och vid internationella breaking news-händelser rullar CNN:s innehåll i Expressen TV:s direktsändningar.

CNN:s reportrar och programledare medverkar regelbundet i Expressen TV, där de pratar med Expressen TV:s dito och alltså gör exklusivt material bara för den svenska publiken. Omvänt har Expressen TV och journalister som Magda Gad, Lisah Silfwer, Tomas Kvarnkullen, Anna Herdenstam med flera synts i CNN när vi har kunnat bidra.

Hur går då detta till?

När vår Mellanöstern-korrespondent Kassem Hamadé fått fram filmer inifrån terrorgruppen IS huvudstad Raqqa, har dessa publicerats också i CNN.

När terrorn slog till på Drottninggatan i Stockholm visade CNN bilder från Expressen TV, och när terrorn drabbade Las Ramblas i Barcelona var vår reporter *Matilda Nyberg* live i CNN

När Donald Trump fällde sitt famösa citat ”last night in Sweden” arbetade CNN-reportern Ivan Watson med våra medarbetare när han var här för att följa upp utspelet från presidenten.

När CNN intervjuade en svensk fotomodell som var med i Miss Universe med Donald Trump i juryn, då var kvinnan live i amerikanska CNN – men från studio 3 i Expressenhuset.

När CNN skulle diskutera säkerhetsläget i Östersjön med försvarsminister Peter Hultqvist, då filmades han mitt på Expressens centralredaktion.

Och så vidare. CNN-stjärnor som Wolf Blitzer, Dana Bash, Jonathan Mann och många fler har alla varit med i Expressen TV och förekommer därför också i våra olika trailers.

## Men samarbetet handlar också om kompetens- och affärsutveckling. CNN har ju gjort nyhets-tv sedan 1980, vilket ju ändå inte riktigt är fallet för oss inom kvällstidnings-tv.

CNN:s vice vd Greg Beitchman slog fast när det nya Expressen-partnerskapet presenterades:

– Vi är stolta över att förlänga och utveckla vårt partnerskap med Expressen TV, som verkligen sätter standarden för hur traditionella dagstidningar kan göra digital nyhetsförmedling till en framgång.

En rad olika CNN-redaktörer och profiler har varit i Stockholm och internutbildat ett 60-tal journalister på Expressen i nyhets-tv, bland dessa ”CNN Talk”-programledaren Max Foster – som ju också samverkade med Expressen TV på plats i Nice efter terrorattacken där.

Karin Olsson, ställföreträdande ansvarig utgivare, Klas Granström, redaktionschef för digitala medier, Sofia Dahlström, chefredaktör för editionen GT, och Carl Juborg, tidigare nyhetschef på Expressen TV, och tv-chefen Bella Levy är några som deltagit i CNN:s chefsutbildningar i Atlanta, New York och San Francisco.

## Det känns mycket positivt att fortsätta satsa på nyhets-tv med en partner som CNN.

Under Almedalsveckan 2017 hade CNN, med programledaren Isa Soares på plats, och Expressen TV flera arrangemang i Visby.

I höstas  2017 relanserades också Di TV, Sveriges ekonomi-tv-kanal, av Dagens industri och Expressen TV, och då arrangerades i Stockholm konferensen ”Business News Video Summit” av CNN Money och DI TV, med den internationella affärspressen på plats.

2018 kommer det hända ännu mer.