Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jonny Graan har gått bort

Kyssen

Han tog ”KYSSEN”-bilden som gjorde att Expressen sålde 957 000 exemplar – ett dagspressrekord som aldrig kommer att slås.

Nu har Jonny Graan, 93, gått bort.

Ingemar Johanssons boxningsvinst mot Floyd Patterson i juni 1959 sålde 780 000 exemplar. Minnes-extra efter Gustav VI Adolfs död i september 1973 hade en upplaga om 860 000. Norrmalmsdramat i augusti samma år om Janne Olssons gisslan på banken sålde 921 000 tidningar. Men Jonny Graan trumfade dem alla.

Det var han som i en lägenhet i Gamla stan väntade på att kungen och Silvia, den blivande drottningen, skulle komma ut från Storkyrkan som nygifta. Expressen hade 10 reportrar och 23 fotografer på plats. Plus Jonny Graan, då, och hans Leicaflex-kamera med ett 180-millimetersobjektiv.

Det var den 19 juni 1976.

– Vi satt där med ett par tjejer som också var i lägenheten och fikade. Plötsligt lämnade sällskapet och gick fram till min kamera för att kolla lite. Jag stod ju i den här positionen mest för att ta bilder när de skulle gå ut från kyrkan som nyblivet par. Men när jag tittade i kameran såg jag att kungen gick fram till Silvia och gav henne den här kyssen, berättade han senare.

Jonny Graan tog bara en rulle, 36 fotografier, den dagen. Men två rutor med ”KYSSEN” fastnade på filmrullen med benämningen 400 ASA Kodak Tri-X.

Dagen efter sålde Expressen 957 000 tidningar.

Mediehistoria, förstås, men det var det faktiskt redan i november 1954 när den ökände Rolf Johansson, mer känd som ”Tumba-Tarzan”, greps på Stocksundsbron framför Jonny Graans kamera. Jonny var skolkamrat med ”Tumba-Tarzan” och kände igen rymligen när han och reportern Barbro Flodquist mötte ”Tumba-Tarzan” i en stulen bil.

Expressen-teamet hade radio i bilen och larmade Rolle Ståhlström på redaktionen, som tipsade polisen. Brottslingarna greps, men ”Tumba-Tarzan” log ändå vänligt mot Jonny Graan. Som ett resultat av detta scoop skaffade också DN en egen radiobil för att kunna kommunicera från fältet, men det är en helt annan mediehistoria.

Jonny Graan gick efter en tids sjukdom bort den 23 januari och sörjs närmast av hustrun Inger Graan, som också jobbade 30 år på Expressen, samt barnen Susanne, Thomas och Elisabeth.

– – – –

Begravningen äger rum i Lilla Dalens kapell tisdagen 13 februari 2018 kl 13.