Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Spännande med ny giv från CNN – och etablerade medier är fortsatt viktigast

SÖNDAGSKRÖNIKAN De etablerade medierna är fortsatt viktigast för att ta del av nyheter. Det är förstås positivt. Spännande också att en jätte som CNN, Expressens TV:s partnerkanal, hela tiden tänker nytt.

Affärstidningen Wall Street Journal berättar i en intressant text om nyhetskanalen CNN och planerna på att börja ta betalt för delar av innehållet på CNN:s digitala plattformar.

Idag är all journalistik på CNN:s sajter och appar gratis, men redan under andra kvartalet 2018 ska CNN börja låsa in en del material på nichesajter som CNN Money och CNN Politics.

Det ska också finnas mer allmänt innehåll som bara är tillgängligt för den som betalar för sig, och målet är att till 2022 öka CNN:s digitala intäkter från dagens 3,3 miljarder kronor till dryga 9,4 miljarder.

Andrew Morse, en av CNN:s högsta chefer, som för övrigt talade på Mediedagarna i Göteborg för några år sedan, säger till Wall Street Journal att målet är att hälften av CNN:s digitala intäkter ska komma från konsumenter.

CNN är den största nyhetssajten i USA med 138,8 miljoner unika webbläsare i september, så det här är en rätt stor branschnyhet.

Intressant också att topplistan med USA Today (125,3 miljoner), Yahoo-ABC News (122,2), NBC News (121,6), CBS News (119,1), Weather Company (118,9), New York Times (99,6) och Fox News (93) rymmer så många tv-bolag. Så är det ju inte i Sverige.

Apropå det har tv-kanalen NBC lanserat flera så kallade vertikaler, alltså nischsajter, i år såsom Mach om tech, Better om hälsa, Think om opinion och Left Field med korta videor anpassade för sociala medier.

## Det är en tydlig trend att stora mediehus bryter ner material i vertikaler för att nå en mer engagerad målgrupp som antingen vill betala för att ta del av journalistiken, eller som lockar annonsörer att betala mer för reklam där.

Utvecklingen är positiv, de etablerade medierna står sig väl. Här hemma presenterade i veckan branschmediet Resumé en Novus-undersökning där 1 043 personer tillfrågades om var de fick veta om nyheterna om Martin Timell och Fredrik Virtanen, och svaren var i huvudsak de traditionella medierna. Aftonbladet, Sveriges Television, TV4,  Expressen – det skiljde sig lite i olika åldersgrupper, men ungfer så såg det ut.

Facebook var också en källa, enligt många, men på Facebook var det ju rimligen också nyhetsredaktioner snarare än vänner som förmedlade uppgifterna om Timell och Virtanen, kan man gissa.

Aftonbladet var det varumärke som flest fått information om. Till Resumé kommenterade jag:

– Min högst personliga uppfattning är också att medierna bevakat #metoo bra. TV4, Aftonbladet och SVT har alla tvingats rapportera om egna medarbetare vilket är mycket svårt när man samtidigt är arbetsgivare och måste respektera den diskretion som alla personalärenden kräver, men jag tycker att TV4, Aftonbladet och SVT hanterat detta bra. Både DN och Svenska Dagbladet har granskat TV4 och Aftonbladet, vilket visar att medierna inte ”mörkar”. Expressen har också granskats av Medievärlden, och även om det fanns förutsättningar för det reportaget som jag tycker kunde redovisats mer transparent, så var det ändå bra att Medievärlden skrev om oss. Vi är i mitt i allt detta nu, men förhoppningsvis kommer det mycket gott arbetsmiljömässigt ur det här.

Resumé: Hur ser du på att fler uppger att de fått reda på Virtanen och Timell via Aftonbladet, trots att ni var först med namnpubliceringarna?

– Det tror jag är ett utslag av att Aftonbladet länge varit störst digitalt, tidigare var störst i print och är ett mycket välkänt varumärke som syns på allt från stortavlor till idrottsarenor. Expressen har förvisso gått från en marknadsandel om bara 19 procent mobilt till 45-46 procent nu, men det är fortfarande många som först konsumerar Aftonbladet. Och det är ändå positivt. Konkurrensen kvällstidningarna emellan gör båda bättre, och jag ser hellre att Aftonbladet som är en publicistisk produkt med allt från undersökande journalistik till sport och nöje är den aktör vi ska utmana, än en internetjätte utan ansvarigt utgivarskap där det sprids hat och hot. 

Så är det. Dessutom kan man givet Novus-undersökningen avliva myten om att ”alla vet allt” och att nyhetsmedierna därför borde exempelvis bli mer liberala med att publicera namn och bild på exempelvis misstänkta eller utpekade-

## ”Alla” vet inte ”allt”. Det finns fortfarande en stor efterfrågan på publicistik som bedrivs utifrån pressetiska principer och med respekt för tryck- och yttrandefrihetsgrundlagarna. Det ska fortfarande ges tid för research och prövning av publiceringsunderlag; skillnaden mellan journalistik och det som skrivs i sociala medier är ansvarstagandet.

Det är också bra med debatt, men den fordrar fakta och en viss form av anständighet. I veckan har både Medievärldens chefredaktör Axel Andén och Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg kritiserat Expressen utifrån, faktiskt, felaktiga förutsättningar. Det skapar uppmärksamhet, genererar säkert klick, men bidrar inte till en konstruktiv diskussion.

Mer relevant, då, att resonera om sådan affärsutveckling som CNN planerar. Novus-undersökningen visar att de traditionella medierna ännu är viktiga.

I Wall Street Journal-texten nämns för övrigt CNN-satsningen Great Big Story och konstateras att det finns medarbetare i Stockholm. Bakom den formuleringen döljer sig svenska Storyfire, med Tobias Bringholm och Janne Scherman i spetsen, som är partners i Norden till Great Big Story. Deras innehåll kan också ses i Expressen TV.