Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Nu gör vi startsidan på Expressen.se på ett nytt sätt

Från och med i gör vi Expressen.se på ett lite annorlunda sätt. Precis som tidigare GT.se och KVP.se som ju är sektioner på Expressens sajt, så har vi nu en automatisk startsida på det som kallas för ”ettan” hos oss. Alltså den förstasida som besökaren möter först. På Aftonbladet.se tror jag den heter ”banderollen” och på Dagens industri:s sajt för ”flaket”. (Fler namn på startsidan från andra redaktioner mottages tacksamt till thomas.mattsson@expressen.se Alla tips kan omnämns i bloggen eller i någon podd ).

Vad betyder då detta? Jo, givet förutbestämda algoritmer och automatisk redigering så minskas redaktörsarbetet med det innehåll som är rimligt standardiserat och som ofta ser ungefär likadant ut. Istället för att manuellt producera så kallade puffar som inte varierar spå mycket, kan redaktörerna arbeta med formuleringar, faktagranskning och så vidare.

Vi har jobbat så är på editionerna GT och Kvällsposten en tid, liksom på bland annat SportExpressen.se, och iinnebär att puffarna redigeras automatiskt utifrån bland annat de värden som reportrar har valt i artiklarna. Till exempel styrs storlek, mall, rubrikstil och placering på detta sätt. Flera artiklar i samma ämne paketeras automatiskt ihop till en puff.

På den nya autosajten positioneras puffarna till största del av en redaktionsstyrd algoritm (utifrån bland annat nyhetsvärde, livslängd och artikeltyp) och framöver vägs också läsarnas intresse in. Vi kommer löpande att optimera automatiken för att skapa en så bra startsida som möjligt.

Utvecklingsarbetet har letts av produktägaren Lars Wiklund, utvecklingsredaktören Sophie Gill och chefsutvecklaren Joel Abrahamsson och redaktionella utvecklingschefen Jakob Wagner, tillsammans med bland annat Love Mayrhofer (utvecklare), Mattias Norlander (utvecklare), Christina Rask (utvecklingsredaktör) och Åsa Bergman (UX-designer).

Bakgrund: jag har tidigare bloggat om det grunddokument från januari 2016 som initierade Expressens nya CMS-verktyg Klara, som också ska användas av andra dagstidningar inom Bonnier News, och om hur det beskrev framtiden. Flera slides beskrev hur vi då redigerade manuellt men i princip likadant, och istället visionerades om en framtid där man kanske har vissa delar av ettan som görs manuellt, andra som är personaliserade och en majoritet puffar som är automatiserade:

Klara,2

Samtidigt: allt kan inte se likadant ut, så det måste göras undantag.

Klara,1

Det var januari 2016, det. Nu är vi igång med en radda av de idéer som ska göra Expressen ännu mer konkurrenskraftig, så stort tack till alla på vår utvecklingsavdelning med Peter Frey i spetsen.