Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Torsdag kväll i nyhetsfabriken – vi kämpar på

file(2)

Gjörwellsgatan 30 i Stockholm i går kväll. Redaktionsmöte på Expressen TV utanför studio 4 sent på torsdagen med Cecilia Anderberg, Amanda Karlsson, Anton Gymark, Hannes Bergdahl och Kristin Södrén Sjögren. Nyhetsverksamheten är förstås bemannad 365/24/7 och flera gånger per dygn hålls olika chefs- och medarbetarmöten, där innehållet på olika plattformar utvärderas. Denna feedback sammanställs direkt, och skickas i Slack till alla chefer. Det här fungerar väl och från mitt eget rum, alldeles intill analyschefen Josefina Rickardt, ser jag exempelvis hela tiden reportermöten och andra sammanslutningar samlas i det som kallas för Show room.

allra-1

Vi är just nu i en mycket nyhetsintensiv fas, på torsdagen publicerade vi exempelvis elva sidor om pensions(skandal)bolaget Allra. Klassisk kvällstidningsjournalistik. Expressen har den senaste dryga veckan varit först med att granska och med namngivna källor och konkretion i uppgifterna berätta om programledaren på TV4 och krönikören på Aftonbladet. Alla stora medier har senare följt efter, men med det sagt vill jag särskilt påminna om problemen för Fyran och Bladet att vara både arbetsgivare och nyhetsförmedlare. Det är ingen avundsvärd uppgift. Det är helt enkelt omöjligt.

TV4 Nyheterna var först ut och har hela tiden, förefaller det mig, nyhetsvärderat oberoende från underhållningsavdelningen och det hedrar Casten Almqvist och TV4 att de tv-inslag och intervjuer som gjorts där lika gärna hade kunnat producerats av Sveriges Television, Dagens Nyheter eller säg, Expressen.

Aftonbladet hade först en försiktigare hållning, nyhetsrapporteringen utgjordes väl bara av publishern Sofia Olsson Olséns alla framträdanden. Men här har alla mediechefer att lära: ”S O O” var överallt, hela tiden, när helst man såg på SVT Aktuellt eller lyssnade på Sveriges Radios samhällsprogram eller tittade på Aftonbladet TV. Jag vågar nog påstå ingen annan – granskad! – mediechef varit så tillgänglig någonsin. Och från och med onsdag har Aftonbladet stått på med en transparent bevakning av kritiken mot den egna organisationen.

”Det är helt enkelt omöjligt”? Med detta menar jag förstås inte att redaktioner inte kan berätta om sig själva, utan bara att här är mångfalden garanten för en helhetsbild. Jag tror inte att någon vill att TV4 Nyheterna eller Aftonbladet.se ska vara nyhetsledande på alla interna stormöten, eller uppgifter om personalärenden, eftersom det skulle skapa en otrygg arbetsmiljö för medarbetarna. Det jobbet, just när det gäller TV4 och Aftonbladet, sköter Resumé, Medievärlden, Dagens Media, Medierna, Journalisten och alla vi andra med den äran. Som arbetsgivare har företag att förhålla sig lagstiftning, kollektivavtal och allt det som skapar en god arbetsmiljö – och till den hör kanske inte, faktiskt, att det egna bolaget ska omedelbart berätta allt. Det gäller att skilja på sina roller. Det här känner jag stor respekt för, väl medveten om de gånger som jag själv stått framför tv-kameror för att krishantera något på Expressen.

Men tills dess igen: vi kämpar på.

file-1(8)

Nyhetscheferna Kristin Södrén Sjögren och Sara Karlsson tillsammans med reportrarna Dante Thomsen, Max Sohl Stjernberg och Hannes Lundberg Andersson vid Expressens nyhetsdesk.