Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Morgon-tv: SVT mot TV4 och Aftonbladet TV mot Expressen TV – bara Di TV i egen nisch

senaste_nytt_studion-1.jpg

Det har beskrivits som ett krig där fienderna skär halsen av varandra. Nu intensifieras slaget om morgon-tv.

Många har säkert sett den fantastiska filmen ”The Late Shift” från 1996, HBO-dramat om vem som 1991 ska få efterträda den legendariske Johnny Carson när han ska gå i pension från talkshowen ”The Tonight Show” på NBC.

Det blev, till slut, Jay Leno och därför bytte David Letterman istället till CBS och tog där fajten med Leno och NBC om 23.30-slotten.

Det här låter kanske inte så spännande som film, tablåläggning och programledarval är väl sällan underhållning i sig, men när jag nu ser tillbaka på den lista med världens tio bästa filmer om media och underhållning som Jan Helin och jag gjorde i podcasten ”MattssonHelin”, så är det faktiskt konstigt att ”The Late Shift” inte platsade på topp-10. Jag ger den fyra getingar!

Minst lika dramatiskt är det också på morgnarna. Det var mediereportern Brian StelterCNN, han som grundade bloggen TVNewser, som beskrev kriget om ”morgon-tv” som en fajt där allt är tillåtet: the cutthroat world”.

Stelter, då på New York Times, skildrar allt det här i boken ”Top of the Morning”, som bland annat handlar om bråket på NBC om vilka som skulle leda frukost-tv-programmet ”The Today Show”? Superstjärnan Matt Lauer anklagades för att ha snackat ut Ann Curry, men så visade det sig inte vara. Producenten Jim Bell låg bakom petningen, och fulspelet hemlighölls under kodnamnet ”Operation Bambi”…

Det har gnytts en del i SVT-huset och ryktats om motsättningar internt, men riktigt så dramatiskt som på NBC har det nog inte varit på Sveriges Television, där Jan Helin – numera programdirektör, tidigare chefredaktör på Aftonbladet – formulerat en ny vision för att ersätta gamla ”Gomorron Sverige”.

Minns ni att programmet hette ”Gomorron Sverige” (1993-1996) när det lanserades för att möta hotet från den nya kommersiella tv-kanalen TV4:s satsning på ”Go’morron” (ja, de hade samma namn). Sedan blev det ”Rapport Morgon” (1996-2001) och ”SVT Morgon” (2001-2004). Genom åren har både SVT och Fyran haft lite olika sändningstider, programledare i sofforna har läst nyheter, på somrarna har man ibland inte sänt… och så vidare.

Detta med morgon-tv brukar beskrivas som ”infotainment”, alltså en sorts underhållning kryddad med riktiga saker, och det hävdas ofta att både TV4 och SVT inspirerades av ”The Today Show” som hävdas vara världens första morgon-tv-program sedan starten 1952.

Men det var faktiskt ”Three To Get Ready” på lilla WPTZ-stationen i Philadelphia som sändes 1950-1952 som skapade genren.

Nåväl. SVT:s nya format heter ”Morgonstudion” – och det efter en diskussion med Expressen TV som fram till i dag har morgon-tv med samma namn – och har premiär i morgon med två nya programledarpar: Karin Magnusson/André Pops och Carolina Neurath/Pelle Nilsson. Alltså Aftonbladet TV/SVT Sport och SvD Näringsliv/Aktuellt.

Ny studio och nytt koncept utlovas, mera nyheter och mindre mat. Typ. Det låter som radions P1 Morgon men med rörliga bilder, lite som gamla ”CBS Morning News” när CBS försökte möta ”The Today Show” i NBC med mera hårdkokt. Jan Helin har beskrivit det som att SVT stod inför tre val:

1)  Lägga ner morgon-tv för att istället satsa på annat. Så har norska NRK och danska DR båda gjort, på grund av konkurrensen från TV2 i respektive land.

2)  Göra om ”Gomorron Sverige” till något mer likt ”Nyhetsmorgon” i TV4: alltså kändisar, husdjur, hälsa och en annan politiker i soffan.’

3)  Skapa något helt nytt.

Det blev alternativ tre och ”Morgonstudion” i SVT:s dräkt ska nu ta upp kampen med Fyran, som ju är nummer ett sedan länge med superparen Tilde de Paula/Peter Jihde, Jenny Strömstedt/Steffo Törnquist samt på lördagar Jesper Börjesson och söndagar Ebba von Sydow. Det här är ju, har det visat sig, ett svårslaget gäng givet att TV4 hittat en snarast perfekt form i mixen av nyheter och lättsamheter.

I morgon har också ”Senaste nytt” premiär i Expressen TV. Mellan klockan 06 och 10 blir det nyhetsuppdateringar med väder och mediesvep varje kvart. Hannes Nelander programleder måndag till fredag, alltid med en kollega – de första dagarna Tess Ulander och Anna Herdenstam.

”Morgonstudion” i SVT ska vara ”diskussionsvilligt” med ”en bredare nyhetsmix”. Här blir ”Senaste nytt” hos oss mera rakt på: ständiga nyhetsuppdateringar och då och då breaking news, allt i samarbete med nyhetskanalen CNN och nya Di TV.

För det finns ju fler aktörer på denna marknad:

## ”Börsmorgon” i Di TV, samarbetet mellan Dagens industri och Expressen TV, med Anna Ekelund och Tomas Kvarnkullen som programledare. I morgon är det säsongspremiär, men snart relanseras ”Börsmorgon” med ny studio och ny sändningstid när Di TV blir Sveriges ekonomi-tv-kanal och sänder från kl 06 till 18.

## ”Aftonbladet Morgon” i TV3 och Aftonbladet TV med Maria Bjaring, Claes Åkeson och Robert Aschberg som programledare; detta är väl själva urtypen för så kallad kvällstidnings-tv med många paneler?

Alla stora kanaler världen över har morgon-tv i ungefär samma skepnader, rätt många program heter ”Sunrise” eller ”Today” eller något sådant, och i USA är ”The Today Show” i NBC störst med cirka fyra miljoner tittare. Sedan följer ”Good Morning America” i ABC och, alltid sist, ”This Morning” i CBS. Men tittarna kan också se på bland annat ”New Day” i CNN, ”Morning Joe” i MSNBC eller ”Fox & Friends” i Fox. Plus morgonprogrammen i de amerikanska motsvarigheterna till Di TV, alltså Bloomberg TV och CNBC.

Så: det blir en spännande strid mellan SVT, TV4, Expressen TV, Aftonbladet TV och Di TV – med fem rätt olika erbjudanden till tittarna.

Underhållande? Ja, men vänta bara tills HBO:s förra draamchef och skaparen av ”House of Card” kommer med sin nya tv-serie med Jennifer Aniston och Reese Witherspoon i huvudrollerna. Den ska handla om morgon-tv-kriget…