Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Anders Borg, Cristina Stenbeck – och Dame Amelia Fawcett


Vad tyckte Dame Amelia Fawcett om Anders Borgs agerande?

Många har frågat sig vad Cristina Stenbeck, Kinneviks huvudägare, och tillika fyrabarnsbor, egentligen ansett om att förre finansministern Anders Borg – enligt vittnen – på en fest ska ha visat upp sitt kön och kallat kvinnor för ”slampor” och ”horor”?

Det har ju tidigare uppgetts, bland av Affärsvärldens och Finanstidningens förre chefredaktör Jon Åsberg i en krönika på EFN-sajten, att Kinneviks valberedning hade velat kasta ut Anders Borg ur styrelsen redan i år.

Men enligt Jon Åsberg, som snart börjar som programledare i Di TV, samarbetet mellan Dagens industri och Expressen TV om Sveriges nya ekonomi-tv-kanal, så fick Anders Borg sitta kvar ett år till på grund av det annars ”skulle kunna kopplas till att han har blivit delgiven mutmisstankar”.

Polisutredningen om jakterna med skogsbolaget Holmen är nu förvisso nedlagd, men istället blir det en ny förundersökning. Norrmalmspolisen vill att det ska klarläggas om Anders Borg kan misstänkas för sexuellt ofredande, olaga hot och eventuellt förolämpning.

Accepterar amerikanska Citigroup, som Anders Borg också är rådgivare till, detta? Vad sa Cristina Stenbeck, innan beskedet i kväll om att Borg lämnar Kinneviks styrelse? Och vad tänkte Dame Amelia Fawcett?

I höst skulle Kinnevik ha bildat sin valberedning inför bolagsstämman 2018, och det utifrån de största aktieägarna per den sista augusti. Anders Borg var tills i kväll vice ordförande, och det är också den 60-åriga före detta chefen för den europeiska delen av Morgan Stanley.

Dame Amelia Fawcett? Hon arbetar med prins Charles välgörenhetsorganisationer i England, förstår rimligen rätt väl konsekvenserna av negativ mediebevakning efter att ha suttit i styrelsen och varit ordförande för den brittiska morgontidningen The Guardian och ledde därefter The Hedge Fund Standards Board, som ju ska verka för ökad transparens på finansmarknaden.

I en tidigare intervju har Dame Amelia Fawcett konstaterat om sig själv:

Jag är den som ställer sig inför studenter som vill ta en magisterexamen och som säger att affärsvärlden har förlorat sig. Den förlorade sin moraliska kompass.

Min gissning är att Dame Amelia Fawcett, som anförtrotts att leda ordenssystemet ”Order of the British Empire”, skapat 1917 av kung George V och idag med drottning Elisabeth II som beskyddare, inte riktigt uppskattar män som påstås vara hotfulla, våldsamma och som blottar sig inför barn.

Det hade knappast bådat gott för Anders Borg – som äger aktier värda 3,3 miljoner kronor i Kinnevik – inför valberedningens arbete.

## Men vad är det då som hänt? Borg, finansminister 2006-2014, har på Facebook offentligt bett om ursäkt för en ”blackout” och till Dagens industri sagt att han ska söka hjälp.

Men sambon, Dominika Peczynski, har i en egen Facebook-post beskrivit det hela så här: ”Vad hände på festen? Det är ingen som riktigt vet.” Vidare: ”…enorm ryktesspridning”, ”tredjehandsuppgifter”, ”lösa rykten och skvaller från en fest där alla var fulla”.

Allmänintresset i det som skett är uppenbart. Anders Borg utnämndes av affärstidningen Financial Times till Europas bästa finansminister, han har numera en rad tunga uppdrag bland annat för World Economic Forum och på den skärgårdsfest där han – enligt var gäster sagt till olika medier – misskötte sig fanns en rad inflytelserika personer.

Ett agerande som till och med får ett polisbefäl att, dock med låg misstankegrad, upprätta en anmälan förtjänar att redovisas inför inte bara aktieägare i bolagen som Borg är engagerad i, utan också inför väljarna. Borg är fortfarande en M-profil, i går uttalade sig ju också moderatledaren Anna Kinberg Batra kritiskt om det som skett.

## Mycket av efterdebatten har handlat om Borgs beklagande i sociala medier, det stöd som han fick av många andra politiker och om huruvida det var rätt eller fel av nyhetsmedierna att berätta om händelsen.

Det var Dagens Opinion som avslöjade det som skett, dock anonymt, och namn och bild i andra medier blev det först sedan Borg trätt fram.

Jag tycker att mediebevakningen varit befogad: Borgs egna ord, sambons försvarstal, vittnesmålen, polisens anmälan, stödet från vännerna och kritiken från alla som hävdar att det gjorts skillnad på person och person när en man blottat sig och yttrat sig kvinnokränkande får så stor förståelse – allt detta har ju berättats.

Men det är märkligt att det dröjde så, innan uppgifterna letade sig ut. Festen var ju för snart två veckor sedan, så mycket talar väl för att de som var där kanske inte kommer säga så mycket till polisen i eventuella förhör.

Att Anders Borg i sin första Facebook-post inte var tydligare, gjorde att han utsatte sina uppdragsgivare för ifrågasättanden om varför de inte ännu hade agerat? Om det framkommer mera, och Borg senare skulle ha tvingats lämna sina poster, så hade det framstått som om bolagen inte snabbt nog tagit sitt ansvar, och det kan ju – i ett längre perspektiv – framstå som onödigt att exponera aktörer som Kinnevik och Citigroup så.

Men det stod pengar på spel. Hans eget företag, Economic and Financial Management Anders Borg AB, omsatte redan första verksamhetsåret, alltså 2015, hela 14 miljoner kronor och då tog Borg ut 7,8 miljoner kronor i lön och en aktieutdelning om 2 miljoner. 2016 omsatte han 16,7 miljoner kronor och tog ut 4,8 miljoner kronor i utdelning men ingen lön, vilket nog var smart skattemässigt.

## Med lönsamhetsmarginaler om 20-50 procent hade det förstås varit olyckligt att behöva lämna sina olika uppdrag, så det var kanske förståeligt att Borg ville vänta ut reaktionerna.

Anders Borg var en gång i tiden ledarskribent på Svenska Dagbladet, men min erfarenhet av krishantering i nyhetslägen säger mig att det nog hade varit klokare att agera än mer proaktivt direkt.

En egenbeslutad timeout från styrelse- och rådgivaruppdrag under tiden som skärgårdsfesten utreds, hade signalerat ännu större respekt för den begripliga ilska som många känner inför vittnesmålen om att Borg faktiskt tog män och kvinnor på deras könsorgan, blottade sitt eget och vräkte ur sig sånt som ”slampor” och ”horor”. 

Nu ska rättsprocessen ha sin gång och agerandet kan visa sig ha varit nog så olämpligt, också om Anders Borg inte lagförs. Vilket väl får anses som rätt osannolikt.

Med en ännu mer transparent hållning nu, som att exempelvis svara på frågor och ge mer information om vad som kan ha orsakat denna ”blackout”, ökar möjligheterna till en snabb comeback i affärsvärldens och politikens finrum för en så kompetent person som Anders Borg.

Nu drogs ju indirekt Dame Amelia Fawcett och Cristina Stenbeck in i skandalen, och det hade inte behövts. Särskilt om det senare visar sig att Anders Borg är helt oskyldig och att det som hävdats har varit överdrivet.