Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Svante Löfgren har gått bort – han som bidrog till freden i Indokina

Det blir inga fler kulturfester för Svante Löfgren.

Expressen-reportern, han som erbjöds jobb här inför premiärnumret 1944 men började först 1949, har gått bort.

Svante Löfgren blev 99. Han deltog i möten mrd Expressens pensionärer och var uppe på tidningen i våras, och dess förinnan träffades vi på Expressens årliga kulturtillställning på Nalen i Stockholm, och då var hans ögon lika plirliga som alltid.

Möjligen fanns där en tår eller två när, 2014, Expressen fyllde 70 år och Svante Löfgren satt intill kulturchefen Karin Olsson när jag ropade fram honom till centralredaktionens mitt för, påstår jag, den längsta applåd jag någonsin hört.

## Kollegorna, några 70-75 år yngre än Svante Löfgren, hyllade en av svensk journalistiks legendarer. Det var han värd.

Karriären började på Djursholms Tidning 1936, och samma år bevakade han sommar-OS i Berlin utsänd av Idrottsbladet och Göteborgs-Tidningen. Expressen erbjöd jobb, hemma i grundaren Carl-Adam Nycops soffa, inför lanseringen 1944 men först fem år senare började Svante Löfgren hos oss.

För Expressen var han sedan korrespondent i Paris 1949-1962, i Berlin 1962-66, i Bonn 1966-1970, i Los Angeles 1970-1973 samt i Genève 1973-1984.

Det här var en spännande tid och Svante Löfgren var mitt i världshistorien. Han intervjuade president Hosni Mubarak och lunchade med president Charles de Gaulle.

Jag har tidigare skrivit om att Svante Löfgren träffade ”alla från Charlie Chaplin till Liza Minnelli, men också att han lät vår nuvarande kung Carl XVI Gustaf som treåring komma med Expressens flygplan.

”Inget snobberi”, konstaterar vännen och publicisten Mats Ekdahl i efterordet till Svante Löfgrens memoarer ”Hemma för gott”. Vilken bara är en av 24 böcker av honom…

## Denna yrkesgärning låter sig inte sammanfattas i blott en krönika, så läs gärna hans egna memoarer. Eller lyssna på Sveriges Radios ”Medierna” som intervjuade honom, då 96 år ung: http://tmi.me/1fj751

Svante Löfgren var med i Berlin när president John F Kennedy yttrade de berömda orden ”Ich bin ein Berliner”, och han sov i Watergate-komplexet i Washington när president Richard Nixons hantlangare bröt sig in hos demokraterna och orsakade Watergate-skandalen.
Men den nyhet som Svante Löfgren kommer att förknippas mest med, är scoopet från 1953 mitt under brinnande kring mellan Frankrike och Indokina (idag Vietnam).

Indokina leddes då av kommunisten Ho Chi Minh.

– Jag skrev ett telegram till Ho Chi Minh och bad honom förklara sig – och fick ett utförligt svar. Det blev en världsnyhet som citerades av många stora tidningar i världen, har Svante Löfgren berättat.

Den franska statsledningen var dock inte road, och svenska UD fick be om ursäkt för att en svensk journalist blandat sig i.

Franska tidningen L’Express rankade Ho Chi Minhs uttalande som en av det årets viktigaste politiska händelser, och fem decennier senare bjöds Svante Löfgren till Hanoi för att som minne av nyheten som anses ha bidragit till freden få överlämna en Expressen-tidning.

## Svante Löfgren skrev faktiskt i Expressen bara häromåret, men nu blir det inte fler texter.

Du kommer inte på nästa kulturfest heller, men Expressen är alltid med dig.