Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hela världen följer höghusbranden – alla visar de hemska bilderna

Nu vaknar England, men också Sverige, upp till den fruktansvärda nyheten om att ett 27-våningshus i centrala London brinner. Vittnesmål om människor som försökt fly med ihopvirade lakan. Som fast i röken på de övre våningarna desperat signalerat med ficklampor. Som – hoppat. 


Expressen.se har bevakat i natt och sedan klockan 04.59 har Expressen TV sänt live. Precis som BBC, CNN, Sky News och andra stora nyhetsaktörer. Den nyhetsvärderingen är självklar, men ändå inte oproblematisk. Minns diskussionen efter 11 september-attackerna 2001 när amerikanska nyhetskanaler visade folk som hoppade från World Trade Center, bilderna visades då – under den exceptionella händelsen – men repriserades i princip inte. I natt har jag inte sett några som hoppat, men uppgifterna om att detta skett refereras av alla. Expressen TV försöker dock att noga överväga vad vi sänder ut.


Situationen kommer att klarna nu under morgonen, men vid sådana här tillfällen – med den stora tillgång till bilder som numera ofta finns – är de etablerade mediernas redaktörskap viktigt. På sociala medier sprids vad som helst, men på redaktionerna görs ett urval. 


Programledaren Anna Herdenstam pratar med vår Englandskorrespondent Andreas Häggström, och vi fortsätter förstås följa branden i London.