Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Bra och dåligt i de nya public service-direktiven

Ny grundlag men inget nytt medieetiskt system.

Alice Bah Kuhnke blandar och ger.

Nu har regeringen meddelat tilläggsdirektiv till den parlamentariska public service-kommittén, den som leds av förre TCO-ordföranden Sture Nordh och som ska utreda både framtida finansiering och uppdrag för de offentligt finansierade medierna.

Det handlar om Sveriges Television (SVT), Sveriges Radio (SR) och Utbildningsradion (UR), och de förslagen ska ”…syfta till att upprätthålla programföretagens integritet och oberoende”.

Jag har tagit del av direktiven, och här finns både bra och mindre bra besked. Dessvärre avstår kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke ifrån möjligheten att låta kommittén ta ställning till ett nytt medieetiskt system, gemensamt med tidningar och tidskrifter.

Publicistorganisationen Utgivarna begärde redan 2015 att regeringen skulle utreda en ökad och samlad självsanering, en ordning som redan finns i exempelvis Norge, men nu skjuter regeringen frågan framåt:

Dessa frågor bör ses över i ett bredare mediepolitiskt sammanhang och därmed inte inom ramen för den parlamentariska public service-kommitté.”

## Jag tycker att det är olyckligt att regeringen inte här tar chansen att slå fast behovet av en stärkt medieetik. Det hade varit möjligt att, med några formuleringar i direktiven, konstatera nödvändigheten i att också SVT:s, SR:s och UR:s innehåll på digitala plattformar bör kunna granskas.

Regeringen skriver ju faktiskt så här:

”Ansvarstagande kommersiella nyhetsmedier liksom en oberoende public service utgör centrala delar av vår demokrati.”

Och ändå: ingen åsikt om det faktum att inget – i n g e t – som publiceras unikt på plattformar som SVT.se eller apparna SVT Play, SVT Nyheter, SVT Duo, SVT Språkplay, SVT Amigo Grande, SVT Antikrundan, SVT Barnkanalen eller… – ja, ni fattar – kan prövas av Granskningsnämnden eller någon medieetisk instans. Detsamma gäller allt som det som finns på SR Play, UR Play eller några andra digitala kanaler.

Konstigt, Alice Bah Kuhnke.

## Mer positivt är att public service-kommittén ska föreslå hur SVT, SR och UR ska regleras, hur innehållet ska nå ut till publiken och hur bolagens oberoende påverkas i det som beskrivs som ”ett nytt medielandskap”.

Regeringen är tydlig med att ”…public service-verksamheten ska utformas på ett sådant sätt att så många som möjligt kan tillgodogöra sig utbudet även i en onlinemiljö”, vilket är rimligt – om detta bara inte får skapar orimligt negativ konkurrensnackdel för svenska kommersiella medier.

Och naturligtvis ska det innehåll som SVT, SR och UR få tillgodoräknas bolagen när deras public service-uppdrag utvärderas.

Några iaktagelser till:

  • Yttrandefrihetsgrundlagen ska skrivas om för att bättre reglera public service..
  • Kommittén ska inte utreda en sammanslagning av SVT, SR och UR.
  • Något spår efter den statliga medieutredaren Anette Novaks förslag om att bilda ett fjärde public service-bolag finns heller inte i direktiven.
  • Mer än hälften av SR:s och SVT:s allmänproduktion ska produceras utanför Stockholm.”
  • Kommittén ska utreda behovet av nyheter om Sverige ”riktade till utlandet”, ett uppdrag som SR haft sedan 1938.
  • Kommittén ska även ”…bedöma om programföretagen bör ha i uppdrag att samverka med lokala oberoende medier i syfte att stärka mångfalden av kvalitativa nyhetsmedier.”

Allt detta är gott, menar jag.

## Två saker till: förhandsprövningen av nya tjänster och public service-bolagens samarbeten och förhållande till exempelvis Facebook ska också utredas.

Här finns det onekligen behov av klargöranden.

Hittills har ju SVT, SR och UR aldrig – inte en enda gång! – låtit förhandspröva sina nya tjänster. Detta trots en omfattande produktutveckling under de senaste åren.

Och det faktum att amerikanska IT-jättar som Facebook och Google får tillgång till svenskt public service-innehåll som svenska mediebolag inte kan publicera, är förstås fel.

SÅ TYCKER PUBLIC SERVICE-CHEFERNA:

 

Hanna Stjärne, vd för SVT:

– Direktiven öppnar för ett stärkt onlineuppdrag. Det är väldigt positivt. Att onlineuppdraget bör motsvara broadcastuppdraget är en fråga som SVT drivit länge. Det är också tydligt att oberoendet för public service är en central utgångspunkt i direktiven.

Cilla Benkö, vd för Sveriges Radio:

– Vi välkomnar den. Det är nödvändigt att hitta en lösning som ger public service-bolagen möjligheter att också i den digitala världen uppfylla vårt uppdrag, det vill säga att finnas till som den trovärdiga guiden för hela publiken oavsett var den befinner sig, på alla plattformar.

Christel Tholse Willers, vd för UR:

– Det är väldigt bra att Public service-kommittén nu ska fokusera på att hitta en modern långsiktigt hållbar reglering så att UR:s pedagogiska berättande och utbud av utbildningsprogram ännu bättre kan nå sina målgrupper på de plattformar de själva använder.