Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Lärdomarna av 38-0 till Expressen i förtalsmålet mot Jonas Falk

Tryckfrihetsjuryn friade i går kväll Expressen från alla förtalspåståenden från den tidigare utpekade ”kokainkungen” Jonas Falk: 

38-0 till Expressen.

Slutpläderingarna är klara och vi lämnar rättssalen i väntan på juryns besked.
Slutpläderingarna är klara och vi lämnar rättssalen i väntan på juryns besked.
Advokat Sargon De Basso följd av Jonas Falk, som hade stämt Expressen.
Advokat Sargon De Basso följd av Jonas Falk, som hade stämt Expressen.

Efter två dagars huvudförhandling i sal 27 i Stockholms tingsrätt sammanträdde på tisdagskvällen tryckfrihetsjuryn, nio ledamöter som lottats fram, och tog ställning till den anklagelse som Jonas Falk, som förr hette Oredsson, riktade mot Expressen och mig via advokaterna Sargon De Basso och biträdande juristen Karl Emil Ekdahl:               l

Nämligen att Expressen, under bevakningen av det så kallade ”Playamålet”, gjorde sig skyldig till grovt förtal.

Under sin sakframställan kallade Sargon De Basso bevakningen i Expressen av Sveriges största knarkhärva för ett ”hopkok”. Under sin slutplädering varnade han för en ”farlig utveckling” inom kriminaljournalistiken och hävdade att Expressens publiceringar ”motverkar rättvisa rättegångar”. Och så vidare.

Det var bra att De Basso, som ju företrädde Jonas Falk som först dömdes till 18 år i fängelse för grovt narkotikabrott men senare friades, fick lägga fram sin klients sak.

Envar som anser sig förolämpad eller förtalad ska ha rätt att pröva sin sak i ett ärekränkningsmål, som ett alternativ till möjligheten att beivra en upplevd orättvisa pressetiskt i form av en anmälan till Allmänhetens pressombudsman.

## Men nu vet vi. Juryn tog ställning till 38 yrkande om grovt förtal och alla avvisades. Expressen friades helt.

I enlighet med grundlagen kan Jonas Falk inte överklaga juryns besked om att inget förtal förevarit. Falk, som hade krävt150 000 kronor i skadestånd och att en fällande dom skulle publiceras på Expressen.se och i papperstidningen.

Efter den första dagen i sal 27 i tingsrättens lokaler i Rådhuset skrev jag om att vår skildring av  ”Playamålet”, som knarkhärvan kallades, var mycket likartad alla andra stora mediers och att det därför tedde sig en smula märkligt om hela den samlade svenska pressens rapportering skulle underkännas.

Falk själv hade ju dessutom redan dag ett under förhandlingen tillstått:

– Expressens rapportering om målet får man acceptera.

– Namn och bild får man nog också acceptera.

Men vad tvistade vi då om?

## Jonas Falk invände emot var att Expressen, precis som andra medier, kallat honom för bland annat”kokainkung”. Han ville inte heller beskrivas som en av Sveriges farligaste personer. 

Jag har respekt för den hållningen.

Vem vill få sitt ”brokiga förflutna”, som advokat Sargon De Basso överslätande kallade alla domar och brottsmisstankar, redovisat inför inte bara släkt och vänner utan också miljoner läsare?

Tryckfrihetsjuryns besked om att Expressen friades på alla punkter ska dock inte övertolkas. Friandet i går kväll avsåg 38 specifika specifika frågor, om innehållet i Expressen. Vi ska också komma ihåg att prövningen avsåg just den här käranden, en man som flera gånger fritagits och rymt från kriminalvården och med en milt talat ”brokig bakgrund”

Fallet var unikt.

## I mina slutord till juryn och domarna så påminde jag om att svensk kriminaljournalistik präglas av försiktighetsprincipen. Jonas Falks ombud hade talat om sommarstugemorden och ”Arbogakvinnan”, så jag erinrade om att hon – i alla riksmedier – ännu hållits anonym. Det är alltså inte så, som hävdats, att svenska medier utan eftertanke publicerar namn och bild i stora rättsfall för att bedriva, som Sargon De Basso hävde ur sig, ”sensationsjournalistik”.

Advokatfirman De Basso har på sin Facebook-sida gett en minst sagt summarisk beskrivning av processen, för att uttrycka sig försiktigt, men mer anmärkningsvärt är möjligen att firman där publicerar några av de Expressen-förstasidor som man fram till 19-tiden i går ansåg var brottsliga:

DeBasso,ettor

Nåväl. I går kväll fick jag tillfälle att tacka reportagechefen Christofer Brask och reportrarna Lasse Wierup, nu på Dagens Nyheter, samt David Baas som alla vittnade i Jonas Falk-målet. Det kostar tid och pengar att försvara pressfriheten i sådana här rättegångar, men det är det värt.

Expressen, som företräddes av advokat Ulf Isaksson och biträdande juristen Charlotte Wildig från Danowsky & Partners, vann nu den andra tryckfrihetsrättegången på kort tid.

Senast i februari företrädde just Sargon De Basso och hans byrå en främlingsfientlig näthatare som yrkade på grovt förtal efter att ha blivit avslöjad i Expressens prisbelönta undersökande journalistik om anonym rasism på hatsajter; den gången blev det 60-0 till Expressen och även då representerades vi av Danowsky & Partners. Ett stort tack till våra jurister som biträtt Expressen när vi försvarat pressfriheten.