Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Viktigt med information om terrordådet – men också viktigt med källkritik

Terror,CNN,1

Just nu råder en rätt febril verksamhet på Expressens centralredaktion. När de första uppgifterna om terrorattacken kom skulle jag just börja tala om vikten av seriösa nyhetsmedier inför 90-talet medieförmedlare och annonskunder. När jag var klar dryga tio minuter senare stod det klart att något mycket allvarligt skett i Stockholms city.

Terror,EXP,polisbild

Under en pågående nyhetsförmedling ska man vara försiktig med att dra slutsatser och recensera myndigheter och media. Det kommer en tid för det.

Terror,CNN,2

Jag kan bara konstatera att det vid sådana här tillfällen, när människor mördas och regeringen sammankallas och kungen avbryter utlandsresan, är det viktigt med en oberoende rapportering. Och då syftar jag på allt: Expressens reporter Tomas Kvarnkullen ger senaste nytt på engelska i CNN, många andra gör det i Expressens olika egna kanaler. Kim Malmgren, exempelvis, kunde berätta om den bild som polisen har på den man som söks; samma bild sprids nu av polisen till fler medier.

Terror,EXP,pk

Det är också viktigt att läsare, lyssnare och tittare tar del av allt som sprids med en källkritisk blick. Seriösa medier – de som är grundlagsskyddade, har ansvarig utgivare, som omfattas av etiska regelverk – är bra att förhålla sig till. Men givet att ingen ännu vet vad som skett, så kommer det tyvärr att förekomma fel också här. Det är ofrånkomligt, men den som följer etablerade tidningar, radio- och tv-stationer kommer att få en allsidig bild.

Tidigare har jag tipsat om dessa goda råd för mediekonsumenter vid breaking news-lägen:

BreakingNewstTips

Själv har jag gått runt bland nyhetsdeskarna och påmint om vikten av att vi hela tiden påminner publiken om att det råder oklarheter. Men med det sagt finns också ett stort nyhetsvärde och ett uppenbart allmänintresse, som gör att vi förmedlar det som vi finner relevant. Tankarna går förstås till de drabbade och deras anhöriga.