Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Eritrea har rätt om Badme – Sverige borde öka trycket på Etiopien och stå upp för Eritrea

Sverige borde stå upp för Eritrea i gränskonflikten med Etiopien om Badme.

Rätt ska vara rätt. Precis som att Dawit Isaak ska släppas, ska Badme tillhöra Eritrea.

Kemiska vapen i Syrien. Superbomben i Afghanistan. Kinas affärer med Nordkorea.

Världspolitik och utrikesnyheter, det händer hela tiden sådant som vi alla talar om.

Eller inte.

I går var det 15 år sedan gränskonflikten mellan Eritrea och Etiopien avgjordes av den internationella skiljedomstolen i Haag, Holland, och där det konstaterades att det omstridda området Badme tillfaller Eritrea.

Ändå är det, fortfarande, Etiopien som ockuperar Badme och omvärlden kan knappast sägas ha tagit tillräcklig ställning för det eritreanska folket.

Har Sverige gjort det?

Vår hållning är förvisso tydlig: Sverige stöder – i denna fråga – Eritrea. Men kan utrikesminister Margot Wallström säga och göra mer?

Jag vill gärna tro det.

## Först: jag vet att det tvivlas, men jag är helt övertygad om att utrikesdepartementet gör allt vad som står i regeringens makt för att etablera kontakter och skapa inflytande i Eritrea.

Den som tror att svenska politiker och tjänstemän inte gör allt för att få journalisten och poeten Dawit Isaak, fängslad utan rättegång i just Eritrea sedan 2001, fri är nog hemfallen åt en missriktad misstro och förutfattade meningar om utrikesförvaltningen.

Badme-konflikten är faktiskt förknippad med fallet Dawit Isaak.

Vi kan tycka att Eritrea, det land i världen som enligt organisationen Reportrar utan gränser har minst pressfrihet i världen, knappast förtjänar det internationella samfundets stöd i den gamla tvisten om Badme.

Men det är fel. Rätt ska vara rätt och Eritrea har förbisetts så länge, trots att det allmänt anses att det var Eritrea som startade kriget 1998-2000.

Till bakgrunden hör dock att Eritrea slogs för sin självständighet i 30 år, fram till 1991, och att det efter några år av FN-ledda förhandlingar blev en frigörelse från Etiopien 1993.

1997 inleddes samtal om gränsområden. De gick inte så bra.

## 1988 blev det strider och två av världens fattigaste länder besköt varandra med artilleri och pansar. Skyttegravar, som hämtade från 1:a världskriget, förlamade utvecklingen. Så många som 70 000 människor kan ha dött, men ingen vet, egentligen.

Än idag är tvisten olöst. FN har slagit fast att Badme-regionen och orten med samma namn tillhör Eritrea, men – de besätts fortfarande av Etiopien.

Har Eritrea verkligen getts det stöd som ett litet land förtjänar givet det som skett?

Eller finns det geopolitiska faktorer som gör att Eritrea inte backas upp mot Etiopien?

Eritrea saknar olja och andra naturtillgångar, och Etiopien har tagit västvärldens ställning i kriget mot terrorismen. Mycket lite har talat för Eritrea i stordiplomatin.

Men borde kanske Sverige ta position här? I debatten, i FN:s säkerhetsråd, i diskussionerna med regimen i Asmara?

Eritrea är en diktatur. Men Eritrea har rätt om Badme, precis som Sverige har rätt om Dawit Isaak.

Sverige borde, faktiskt, stå upp för Eritrea.