Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Därför är det rätt att släppa in högerextrema Nya Tider på Bokmässan

SÖNDAGSKRÖNIKAN Aktionsgruppen Megafonernas försök att tysta svenska nyhetsmedier är stötande.

Nya Tiders försvar för sådana politiska aktioner är allvarligt.

Men de är i sin fulla rätt.

I höstas stod jag på en scen på Bokmässan i Göteborg och argumenterade, tillsammans med Aftonbladets Åsa Linderborg, för att också Nya Tider skulle få ställa ut där.

Det var nog några som höjde på ögonbrynen när chefredaktören för en liberal tidning och kulturchefen på en socialdemokratisk dito så enigt försvarade högerextrema Nya Tider.

Egentligen skulle naturligtvis Karin Olsson, Expressens kulturchef, varit på plats, men hon var istället på en tio dagar lång chefsutbildning i Atlanta och New York som den internationella nyhetskanalen CNN höll.

Istället blev det jag som stod upp för yttrandefriheten, också den som tillkommer Nya Tider – som tidigare i fjol hade varit hemma hos mig. Då med bilder på min fastighet och texter på temat Här bor Thomas Mattsson med sambo och två barn”.

Det är ibland svårt att ta hatsajter, trollkonton i sociala medier och alla andra former för att sprida främlingfientlighet på allvar. Mycket är ju rent knäppgökeri. Men det finns förstås orsak till att ändå fördjupa sig i vad som framförs.

”Expressen är en tidning i kris”, slog Nya Tider fast i det där reportaget som publicerades i april 2016.

Samma månad nominerades Expressen till ”European Digital Media Awards” samt till ”European Press Prize”.

Samma månad var Expressens medicinreporter Anna Bäsén nominerad till ”Guldspaden” för sin undersökande journalistik.

Samma månad offentliggjorde Sifos publikstatistik som visade att Expressen ökat räckvidden med fem procent till 2,3 miljoner människor – varje dag.

## ”Expressen är en tidning i kris”, alltså, och detta påstått i Nya Tider bara 20 dagar efter att just Expressen hade utnämnts till ”Årets dagstidning”…

Man kan ju le lite åt allt detta, liksom åt andra faktafel i sådana här publikationer, för det här handlar ju inte om journalistik eller ens något seriöst försök till opinionsbildning.

Nya Tiders argumentation om Expressen och andra etablerade medier är bara propaganda som syftar till att mobilisera liksasinnade.

Och det får man faktiskt göra.


Jag tänker på det här när jag kväll efter kväll ser min ytterdörr i Sveriges Televisions granskning av hot och hat mot journalister. ”Kulturnyheterna” har bland annat uppmärksammat att flera personer, som är kopplade till just Nya Tider, försökt konfrontera mig och en reporter på Expressen i våra bostäder. Sådana försök till att skapa uppmärksamhet ska inte likställas med riktigt journalistiskt arbete, som när etablerade mediers företrädare öppet försöker göra intervjuer om samhällsproblem.

En film på när tre personer i projektet Megafonerna står utanför mitt hem har den senaste tiden spritts i sociala medier och visats i SVT. I filmen säger en Bechir Rabani, som öppet stöttat nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, bland annat:

– Tänk bara ett besök, vilken panik de får. Tänk om tio, 20 pers besöker dom dagligen, sju dagar i veckan. Jag lovar jag, dom kommer att tänka om, när de ska hänga ut folk.

Grundaren av Megafonerna har granskats av den antirasistiska tidningen Expo som redovisat hans judehat.

”Israel och zionisterna är mästare på manipulation eftersom de styr media och läroböcker, de styr folket!”, har Bechir Rabani skrivit. Och:

”Hitler blev syndabock för att han gått emot bankeliten, han ville sitt folks bästa, istället målades han ut som djävulen.”

När filmen på de så kallade hembesöken hos journalister spreds på Youtube reagerade Svenska Spel och flera andra reklamköpare, det blev en debatt om annonsmiljön i sociala medier och Google som äger Youtube har tvingats agera.

Nu är det debatt om Nya Tider igen, sedan Bokmässan meddelat att Nya Tider kommer att medverka också på mässan också 2017. Bokförlag efter bokförlag har begärt besked från mässans ledning om hur väl Nya Tider rimmar med den värdegrund som ska förmedlas där?

Maria Källsson, vd för Bokmässan, har låtit jurister granska filmen som gjordes hemma hos mig och finner den, enligt Göteborgs-Posten, ”stötande” men inte kriminell. Samma slutsats drar jag.

## Men kopplingarna mellan Nya Tider och Megafonerna är rätt uppenbara.

Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk, som varit suppleant i Sverigedemokraternas styrelse och var med och grundade Nationaldemokraterna, och viceredaktören Sanna Hill, som kandiderat till kommunfullmäktige för Nationaldemokraterna och på en nazistisk sajt skrivit att det pågår ett folkmord på vita i Sydafrika, har i ett gemensamt upprop kritiserat Expressens arbete med att avslöja främlingsfientliga krafter som Granskning Sverige och dess huvudman Fabian Fjälling.

Suk och Hill hävdar att Expressen ”trakasserat regimkritiska skribenter” och använder ”oärliga och fula metoder”. Nya Tider-cheferna anklagar också Bonnier för att försöka ”tvinga Bokmässan till underkastelse”. Sådan retorik går ju knappast ens att bemöta.

Expo har påvisat hur Megafonerna är kopplade till Nya Tider. Bechir Rabani skrivit i Nya Tider och Pär Björklund i Megafonerna är en återkommande skribent i Nya Tider.

Fakta är ju också att Sanna Hill deltog i hembesöken. ”För att dokumentera”, förklarade hon efteråt.

Hill – som på en fråga om Förintelsen skett tidigare svarat ”inga kommentarer” – var redan före hembesöken tydlig med motivet:

”Nej, dags att agera, tyckte jag och Bechir Rabani.”

Och efteråt skrev hon:

”Hill & Rabani kommer åka ut igen, kul att hitta en partner-in-crime som vågar!”

Hill, som på Facebook är vän med kända nazister, är uppenbarligen en redaktör med en värdegrund som skiljer sig från de stora bokförlagen och tidningarna som deltar i Bokmässan.

## Men betyder det att Nya Tider ska stoppas från att ha en monter där? Jag tycker fortfarande inte det.

Det är, som Maria Källsson konstaterar, stötande att Megafonerna och Nya Tider försöker få seriösa medier att inte rapportera om främlingsfientlighet och rasism. Men det kommer ju inte att lyckas.

Jag respekterar att flera bokförlag reagerat på Nya Tiders närvaro på Bokmässan, många författare har ju hotat med att inte åka till Göteborg i höst och som utgivare av deras böcker känner förlagen säkert ett ansvar som blir svårt att ta om högerextremisterna också skulle börja söka upp även författare i deras privata hus och lägenheter.

Men Expressen, som en av Sveriges största nyhetsförmedlare och opinionsbildare, måste ha en annan hållning. Vi är mycket tillåtande mot olika åsiktsyttringar står upp till och med för Nya Tider.

Jag suckar trött när jag hör och läser alla felaktigheter och falska beskrivningar om allmänna nyhetsmedier som Megafonerna och Nya Tider för ut, men de får faktiskt sprida sin propaganda så länge som den är laglig.

Bokmässan erbjuder en möjlighet att samfällt bemöta knäppgökeriet.