Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

I går morse hade jag möte med polisen om ett eventuellt terrordåd

Terrror,3

Så står vi där.

Vi med.

Sörjer skadade och döda, ser ett Stockholm skakat av terror.

I går morse satt jag i ett möte med Stockholmspolisen om hur vi skulle agera vid händelse av ett terrordåd. Bara några timmar senare riktades världens blickar mot Sverige.

Nice, Berlin, London… Stockholm. Modus operandi var alltför bekant, och den här gången var det Drottninggatan – den som leder ner mot riksdagen och Slottet – som var måltavlan.

Mitt i rikets huvudstad mejades vuxna och barn ner av en kapad lastbil som plöjde genom människomassan. Fyra människor dog och på sjukhus vårdas än fler.

Terrror,2

Expressens fotograf var där. AnnaKarin Nilsson klarade sig, men alla hennes bilder går inte att publicera. De har stort nyhetsvärde och allmänintresset är uppenbart, men – nej.

När jag skriver dessa rader ser jag CNN visa innehåll från Expressen TV, vilket brukar glädja mig då det är exklusiva bilder inifrån krigets Syrien eller något annat Expressen-material som den internationella nyhetskanalen vill sprida.

## Men nu känns allt bara sorgligt förutsägbart. Jag har redan tidigare suttit i möten med CNN både i Stockholm och London och diskuterat om hur vi samarbetar när – och inte o m – det sker ett terrordåd.

Alla har ju väntat på Attacken. Olika polisenheter tränade till och med så sent som häromdagen på en sådan här händelse, men allt går ändå inte att förutse.

Som att en ensam lastbilschaufför försökte stoppa gärningsmannen. Som att okända människor hjälpte varandra på gatan och att stockholmare engagerade sig i #openstockholm och öppnade sina hem för strandsatta när kollekttrafiksystemen stängde ner. Som att kyrkor och företag öppnade sina dörrar för drabbade.

Det finns något ljust i detta, mitt i allt det mörka.

## Expressen TV visar just nu en film på polisens biljakt efter en misstänkt, och på Expressen.se syns gripandebilder när en annan man frihetsberövas.

Så fungerar den moderna medielogiken: vi informeras, hela tiden, av seriösa nyhetsredaktioner och påminns därmed konstant om att hat och hot eller till och med våld aldrig kan att knäcka det öppna, liberala, humanistiska samhällsbygge som är Sverige.

Men det är viktigt med källkritik. De stora medierna, också Expressen, har förmedlat uppgifter som senare visat sig inte stämma. Det hör också den pågående publiceringen till, det viktiga är att journalisterna är tydliga med vad de vet eller vad de citerar. Transparens är ett av många värn mot terror.

Jag har som ansvarig utgivare under det senaste dygnet fattat beslut om att både publicera och avpublicera fotografier som jag först funnit nödvändiga, men sedan bedömt som inte lika relevanta.

Expressen gick också ut med övervakningsbilden på mannen-i-den-gröna-jackan innan polisen offentliggjorde den på presskonferensen, en publicering som hade kunnat uppfattas som kontroversiell som jag fann fullt rimlig.

## Det är för tidigt att utvärdera hur rättsväsende, sjukvård, kommun, landsting, medier och andra samhällsbärande institutioner fungerat. Det kommer en tid för det med.

Nu ska vi sörja de som saknas oss, men glädjas åt att så många sträckte ut en hand och försökte hjälpa.