Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

När hatets apostlar ringer eller mejlar eller twittrar påminns vi bara om journalistikens uppdrag

SÖNDAGSKRÖNIKAN Fejknyheter på hatsajter och Förintelse-förnekare i Granskning Sverige-nätverket.

Så ser ”medborgarinitiativen” ut.

I går morse medverkade jag tillsammans med forskaren Emma Frans och Viralgranskarens Hugo Ewald i  TV4:s Nyhetsmorgon, där vi med programledaren Jenny Strömstedt diskuterade problemet med fejknyheter.

Med ”fejknyheter” avses, ska sägas, egentligen medvetna felaktigheter som sprids för att tjäna pengar eller pådyvla andra en politisk uppfattning.

Det är inte, som påstås ibland, missförstånd eller misstag eller sakuppgifter som senare korrigeras under exempelvis en pågående nyhetsrapportering.

Mitt råd i Fyran var därför att källkritiska mediekonsumenter främst bör förhålla sig till etablerade medier, välkända varumärken som anmält ansvarig utgivare och som anslutit sig till det pressetiska systemet.

## Så kallade alternativa medier och aggressiva anonyma användare i sociala medier, däremot, är inga informationsförmedlare; dessa hatets apostlar vill, ofta med främlingsfientlighet och till och med rasism, göra skillnad på människor.

De senaste veckorna har många förfasats och upprörts över högerpopulistiska Granskning Sverige, som med inspelade ”intervjuer” som fulredigeras försöker framställa opinionsbildare – bland andra politiker och journalister – i dålig dager.

Syftet är att underminera den i Sverige gemensamt bestämda samhällsordningen: en öppen, liberal västerländsk demokrati med humanitära ambitioner.

Eskilstuna-Kurirens reporter Mathias Ståhle infiltrerade nyligen Granskning Sverige och avslöjade systematiken i näthatandet; därefter kontaktades den liberala debattören Malin Lernfelt av ”Erik Johansson”, en av dem som ringer runt med falsk identitet, och fick plötsligt hens riktiga namn.

”Erik Johansson” visade sig vara en man i Göteborgstrakten som försvarar Adolf Hitler och förnekar Förintelsen. Detta är alltså, möjligen föga förvånande, sanningen om den främlingsfientliga verksamhet som beskriver sig själv så här:

Granskning Sverige är ett medborgarinitiativ som frågar de frågor som traditionell media undviker.”

## I veckan berättade vi också om den kampanj som bedrivs mot Expressen efter att tidningen friats helt från anklagelserna om 60 fall av förtal, när en docent som massdistribuerat näthat avslöjades 2013.

Med flygblad som innehåller rena lögner om Expressens publiceringar samt vilseledande beskrivningar om hur den svenska grundlagen fungerar i tryckfrihetsprocesser, manas till bojkott mot Expressen.

Flera Expressen-journalister som granskat främlingsfientligheten, bland annat reportern Diamant Salihu som intervjuade ”Erik Johansson” från Granskning Sverige, smutskastas och hotas nu på olika sätt. Det är förstås förkastligt, precis som hat och förutsägelser om våldsamheter politiska motståndare emellan också är oacceptabelt. Alla former av hot och hat måste fördömas.

## Här är det inte utan att man undrar: tror verkligen de anonyma skribenterna, och de som nu ringer till redaktionen och är arga för att Granskning Sverige blottlagts, att stora etablerade medier skulle avsluta sina granskningar bara för att de utsätts för kampanjer från ett fåtal?

Så fungerar det ju inte. Den oberoende nyhetsförmedlingen och opinionsbildningen fortsätter förstås, de journalistiska medierna påverkas inte av att det twittras och skrivs på Flashback och plötsligt börjar att ringa näthatare.