Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Därför är Eskilstuna-Kurirens undersökande journalistik om rasismen så viktig

EXP,JimOlsson

Expressen.se just nu: tillsammans med Eskilstuna-Kuriren avslöjar vi, alltså reportrarna David Baas och Mathias Ståhle, att en viss Jim Olsson i själva verket var den som en gång registrerade domänen Granskningsverige.se och sedan överlät den till hatsajten Fria Tider, som i sin tur – häng med i alla turer – upplät den för det främlingsfientliga nätverket med samma namn. Alltså Granskning Sverige, ni vet de som med falska identiteter ringer runt till opinionsbildare för att sedan med fulredigerade ”intervjuer” försöka framställa det som om politiker och journalister mörkar om migrationspolitikens problem. Nyligen avslöjades en ”Erik Johansson” i detta nätverk som Fabian Fjälling, en man som försvarat Adolf Hitler och kallat Förintelsen för en ”lögn”. Då förstår ni. Dessa kretsar av arga, inte sällan anonyma, näthatare hänger faktiskt samman. Bara  d e t  är en insikt för alla oss andra.

Så här ser förresten Eskilstuna-Kurirens sajt ut nu på morgonen:

EK,JimOlsson

Allt det här är naturligtvis samhällsviktig journalistik. Jag vill tacka EK:s chefredaktör Eva Burman och Sörmlands Medias vd Jimmie Näslund för samarbetet, det är viktigt att journalistiska medier ibland gör gemensam sak för det goda. Expressen, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Aftonbladet gjorde det en gång i den historiska nazistgranskningen och samma tidningar samordnade senare uppropet för den i Eritrea fängslade Dawit Isaak. Det finns fler exempel på sådana här samarbeten, bland annat mellan Smålandsposten och Sveriges Television om Ikea eller mellan Östersunds-Posten/Länstidningen/SVT Jämtland/Sveriges Radio Jämtland, och vi på Expressen välkomnar alltid möjligheten.

Eskilstuna-Kuriren har tidvis utsatts för hot på grund av sin granskning av rasismen på nätet. Alla vi andra måste vara tydliga med att det är oacceptabelt att anonyma röster och konton i sociala medier försöker påverkar etablerade medier. Expressen kommer att stå Eskilstuna-Kuriren bi. Här läser du vårt gemensamma reportage.