Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Dagens industri och Expressen TV startar ekonomikanal – vill du jobba här?

DiTV,branschpress

Konkurrensen inom ekonomijournalistiken skärps. Dagens industri, händelsevis den enda stora dagstidning som fortfarande ökar läsningen av sin pappersedition, startar nu tillsammans med Expressen TV den nya tv-kanalen Di TV. Här finns förstås mycket spännande att konstatera för den som är intresserad av just affärer: nämligen att två titlar inom samma affärsområde, Bonnier News, utnyttjar synergier i alla olika former – från gemensamma resurser till investeringar i tv-teknik.

Branschpress,Di

Så här ser det ut i fredagens Di. Som marknadsledare i print och dessutom digitalt med Di.se – gamla Di Online – har förstås den rosa ett särskilt ansvar för att utveckla ekonomijournalistiken också inom rörliga bilder. Försök har gjorts tidigare i olika former, minns A-ekonomi i Sveriges Television eller sajten Ekonominyheterna som TV4 hade. Eller för den delen den tidigare satsningen på just Di TV, som nog var strategiskt rätt tänkt men genomförd för tidigt och för dyrt.

Branschpress,EXP

Nya Di TV är något annat. Vi ska sända mellan klockan 06 och 18 men vara kostnadseffektiva och fokusera på digitala plattformar, men också utnyttja den fulla integrationen med både Di och Expressen. Här finns två starka mediebolag som ser en möjlighet att etablera något som faktiskt har saknats i Sverige: en mer ”renodlad ekonomikanal”, som vi båda skriver i våra tidningar i dag.

CNN,EXP,TV,Hultqvist

För oss på Expressen TV, som redan är partnerkanal till CNN, blir Di TV ännu ett viktigt samarbete. Vi söker nu bland annat nyhetschefer, programledare, sändningsproducenter, videoreportrar, liveredaktörer, trafikredaktörer… om du är sugen går det bra att mejla Di:s redaktionschef Jonas Jonsson på jonas.jonsson@di.se eller Expressen TV-chefen Bella Levy på bella.levy@expressen.se

Di och Expressen? En självklar mix. Vi gör redan ”Börsmorgon” och ”Di Nyheter” ihop. Och Hasse Olsson, Di:s egen Bo Strömstedt, jobbade ju på Expressen och Gunilla Herlitz, Di:s förra publisher, var nyhetschef på Expressen och senare vd här. Di-profiler som Håkan Matson och Hans Bolander har jobbat på Expressen, precis som Di Weekend-chefen Andreas Johansson. En radda profilerade reportrar, som Di:s Martin Rex och Expressens Christian Holmén, har tidvis arbetat på systertidningarna. När jag skriver dessa rader ser jag dessutom Expressens nyhetschef Fredrik Sjöshult på Expressen, tidigare rekryterad från – Di. Bland dem som arbetat med Di TV-projektet nu finns Expressens redaktionschef Klas Granström, tidigare chef för Di:s sajt. Anders Eriksson är vd för både Di och Expressen och Alexander Lydecker är annonsdirektör på båda titlarna. Och så vidare. Själv har jag varit styrelseledamot i Di.