Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Det är inte SVT:s fel att SVT hjälper amerikanska IT-jättar, det är uppdraget som ska ändras

Den parlamentariska kommitté som ska utreda ”tv i allmänhetens tjänst” bör få regeringens direktiv om att begränsa Sveriges Televisions närvaro i sociala medier.

Det är inte SVT-chefernas fel att SVT hjälper amerikanska mediejättar (som inte skattar i Sverige) att konkurrera med svenska mediebolag (som skattar i Sverige).

Det är politikernas fel.

Jag tycker egentligen inte att det är så konstigt att Hanna Stjärne, vd för SVT, och hennes medarbetare låter publicera material i utländska sociala medier istället för att låta Bella Levy, chef för Expressen TV, och andra svenska aktörer få vidaresprida samma innehåll. Det är heller inte så konstigt att SVT använder svenska licensbetalares pengar för att göra reklam på amerikanska sajter.

För det är så systemet ser ut nu, och den som är ansvarig för att det ska bli en förbättring är kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Konkurrensen på tv-marknaden är ju stenhård:

## TV4 har fler än 2,2 miljoner registrerade användare, TV4-gruppen hade i fjol sin största tittarandel någonsin och Fyran – som enskild kanal – nådde sin största tittarandel sedan 2007.

## MTG, med linjära kanaler som TV3 och TV6 och digitala produkter som Viaplay och Viafree, ökar vinst och omsättning med tio procent och har ökat aktiekursen med dryga 30 procent sedan september.

## Discovery Networks Sweden, med kanaler som Kanal 5 och Kanal 9 och Kanal 11 och Eurosport, storsatsar och kommer bland annat att visa OS mellan 2018-2024.

Och så Sveriges Television, då. Störst hur man än räknar, på alla plattformar, men här är det viktigt att hålla tungan rätt i munnen när man ska förhålla sig till den nya konkurrensen från så kallad tidnings-tv, alltså Aftonbladet TV och Expressen TV, som ju faktiskt bara handlar om nyhets-tv och inget annat.

Om man nu ändå ska jämföra publikstatistik så ska man veta att det faktiskt handlar om helt olika genrer: program (alltså lång tittning) och strömstarter (alltså klipp).

De traditionella broadcast-aktörerna är, förstås, överlägsna i long form-erbjudandet. Långfilmer och tv-serier gör att man tittar längre, vilket en del annonsörer uppskattar.

Andra reklamköpare söker räckvidd. Hög frekvens och möjlighet att bygga varumärke. Då är de största nyhetssajterna de bästa alternativen, men de är följaktligen i helt annan genre.

## SVT är som sagt störst.

Mest tittat 2016 var ”Kalle Anka och hans vänner med 3 736 000 tittare, men då ska man veta att för tio år sedan vhade det mest tittade programmet – ”Melodifestivalen” – 4 242 000. Utvecklingen är tydlig. 2016 räckte det med 2 637 000 tittare för att EM-matchen Irland-Sverige skulle komma med på topp-5, men 2006 krävdes 3 283 000 tittare för att VM-kampen mellan Sverige och England skulle få femteplatsen. Och så vidare.

Det linjära tv-tittandet fortsatte att minska i fjol, vilket var väntat, men SVT var ännu nummer ett bland kanalerna med totalt 36 procents marknadsandel. Digitalt hade SVT hela 66 procent.

## Det är i detta perspektiv vi ska förhålla oss till Sveriges Televisions närvaro i sociala medier.


Inlägget här ovan gjordes av Erik Carlsson på Aftonbladet, och handlar alltså om att SVT investerar licensmedel i Facebook-annonser för att locka över Sportbladets läsare. 

På Facebook ser jag själv sidan ”SVT Melodifestivalen” och på Youtube finns partnerkanalen ”Melodifestivalen”. På Twitter finns kontot ”@SVTmelfest”, på Snapchat ”Melodifestivalen” och på Instagram ”melodifestivalen”.

Här ska det nog först – transparent – tillstås att Expressen är officiell samarbetspartner till SVT och Melodifestivalen. Det är därför det står ”Expressen” på reklamaffischer och annan kommunikation om musikfesten.

Men jag funderar ändå kring rimligheten i att ett public service-bolag, som får miljarder kronor i licensmedel, agerar så offensivt i sociala medier som ägs av amerikanska IT-jättar?

”Om alla, för alla” var ledorden för SVT när ordföranden Anna-Karin Celsing och hennes styrelse tillsatte Hanna Stjärne som ny vd. Men inte tänkte Celsing då på aktieägare i USA?

Hanna Stjärne var tidigare publisher för Upsala Nya Tidning, och stod därmed bakom Tidningsutgivarna restriktiva hållning till public service-bolagens närvaro i sociala medier. Som ny vd för SVT deklarerade hon att SVT skulle vara återhållsamt i sociala medier.

Men. Med uppdrag följer ansvar, och den där rimligheten som jag funderade kring avser förstås också SVT:s möjligheter att nå sin publik; om den finns i sociala medier, så kommer förstås en SVT-chef att acceptera att SVT expanderar också där.

## Så hade jag nog själv resonerat, om jag hade lämnat Expressen för SVT, och så resonerade plötsligt också Aftonbladets chefredaktör och vd när han bytte jobb.

När Jan Helin, idag programdirektör på SVT, var på Aftonbladet kritiserade han SVT:s närvaro i sociala medier, som ju ger Facebook, Google och alla andra mängder av användardata om besökarna i kampen om annonspengarna. I podden ”MattssonHelin” sa Helin:

– Jag får nästan panik över att ingen kritiserar detta.

– Det här har djupa affärsimplikationer på ett sätt som borde debatteras. Inom public service pratar man istället bara om sociala medier-strategier och om att ”vi måste finnas där de unga finns” och så vidare.

– Ska vi med statligt beslutade licensmedel bestämma oss för att subventionera en enormt kraftfull datainsamling?

Och i sin egen tidning, Aftonbladet, skrev Jan Helin:

”Varför ska innehåll som är finansierat av en statlig licens överhuvudtaget finnas på kommersiella amerikanska medieplattformar som Facebook och Youtube?”

Nuvarande SVT-direktören svarade själv i samma krönika:

”Svaret kan inte vara det slentrianmässiga ’vi måste vara där användarna är’. Det är ett svar förbehållet kommersiella mediebolag. Public service-bolagen är de enda mediebolag som har förmånen att i lugn och ro bygga egna plattformar och dra publiken dit. Det är extremt viktigt för mångfalden att SVT, SR och UR fortsätter att vara bra på det och slutar att göra ogenomtänkta allianser med amerikanska kommersiella medier.”

Jan Helins ord hade kunnat vara Hanna Stjärnes när hon var på UNT. De var säkert också Anne Lagercrantz, idag divisionschef för SVT:s nyheter, när hon var på TV4. Eller Ulf Johanssons, idag chef för SVT:s riksnyheter, när han var chefredaktör för Nerikes Allehanda.

Sveriges Television är ju just det, alla svenskars tv, så det måste vara våra politiker som formulerar uppdraget i framtiden. Och då ska man nog välja bort att göda amerikanska aktieägare i form att sprida SVT:s varumärke och innehåll för mycket i sociala medier.