Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

NWT köper VF och den sista fristående S-tidningen är borta – sorgligt men rimligt

99 år. Sedan tvingades arbetarrörelsen ge upp Värmlands Folkblad, den sista fristående S-tidningen. Nu är alla socialdemokratiska lokaltidningar som ingick i A-pressen, som bildades 1947 men gick omkull 2002, antingen helt borta eller ägda av sina borgerliga konkurrenter.

Nya Wermlands-Tidningen, alltså familjen Ander, köper VF den 1 mars och affären är helt logisk. 2014 sålde NWT innehavet i Helsingborgs Dagblad till Bonnier News, som slog samman HD med Sydsvenskan och stärkte greppet över Sydsverige där ju också Expressens edition Kvällsposten ges ut. 2016 sålde NWT sedan Enköpings-Posten till NTM-koncernen, som kan samordna EP med Upsala Nya Tidning. Det sker alltså konsolideringar överallt, och nu blir Ander ensamma i Värmland.

Det finns förstås något sorgligt med allt det här, mångfalden minskar ju – också om det bibehålls separata redaktioner. Pluralism på mediemarknaden är ju inte bara ord utan också siffror, olika produkt- och affärsutveckling har i sekler berikat tidnings-Sverige men detta är nu tidens tecken. VF har gått med vinst tre år i följd, men över tid är självständigheten inte längre hållbar. Det var därför som IF Metall och Kommunals avdelning för Värmlands län beslöt att sälja.

Den här strukturaffären är dock inte så förutsägbar som många kanske trott. För när NWT 2011 köpte systertitelns Karlskoga Tidnings konkurrent, Karlskoga-Kuriren, sades personalen om 17 personer upp och verksamheterna blev en. Presstödet som KK fått skickades tillbaka, och det sägs att statliga Presstödsnämnden aldrig hade varit med om något liknande – en återbetalning.

NWT, som är moderat, är fortfarande emot skattebidrag till dagstidningar. Men de dryga 18 miljoner som VF får i presstöd är en förutsättning för fortsatt utgivning, så därför kommer VF Drift AB att vara kvar som egen juridisk person och där finns redaktionen som ska producera minst 55 procent eget material. NWT ska redigera allt, men VF ska ha egen foto- och sportredaktion och, utöver eget nyhetsarbete, också sin socialdemokratiska ledarsida.

Redaktionschefen Tommy Ernerudh blir ny chefredaktör och ansvarig utgivare, och nuvarande dito Peter Franke blir politisk chefredaktör på frilansbasis. Franke skrev i går, om att NWT nu accepterar skattemedel, bland annat: ”Pengar luktar inte, oavsett om de kommer från prenumeranter, annonsörer eller skattebetalare.”

VF har idag ett tryckeri, som bland andra gratistidningen Metro anlitar, men det kommer att läggas ner. Dock kommer det fortfarande att finnas en konkurrens innehållsmässigt mellan VF och NWT, och det var nog det bästa man kunde ha hoppats på. Det är svårt att som utomstående recensera affärsuppgörelser, men den här verkar rimlig. Och, som NWT på sin ledarsida konstaterade i går, historien förpliktigar:

Den gamle tidningsutgivaren Gustaf Ander sade en gång: ”Det är något helt naturligt att både VF och NWT skall finnas, liksom att de båda tidningarna skall fortsätta att slåss för varje nyhet.”