Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Skam på torra land när falsk mediekritik blir till förvillning och förtalsmål

Det är nya tider. Nu stämmer man media om man granskas. Nu går man till motangrepp i sociala medier. Nu går skam på torra land och det är viktigt att journalistiken mobiliserar för att möta hoten.

Det var en sådan vecka. En så kallad ”affärsman” som namngivits i Dagens industri, TV4, Svenska Dagbladet och Aftonbladet stämde mig för ärekränkningsbrott, på grund av att också Expressen granskat honom i Falcon Funds-härvan, där det ju saknas cirka 1,5 miljarder kronor av pensionsspararnas pengar.

Affärsmannen sällar sig därmed till två andra sköningar som också förtalsprocessar mot Expressen nu:

*** En känd kriminell, dömd för flera grova brott och tre gånger fritagen med våld, som själv framträtt med namn och bild i flera intervjuer, omskrevs i olika medier när han misstänktes för grov narkotikabrottslighet i samband och dömdes till 18 år i fängelse. Senare frikändes dock mannen för kokainsmugglingen, som handlade om knark för över fyra miljarder kronor, men greps igen för misstänkta ekonomiska brott och utlämnades till Spanien där han vistas idag. Nu har han stämt Expressen.

*** En docent i Västra Frölunda massdistribuerade näthat anonymt. Skrev om ”obehövda muslimer”, kallade moderater för ”Hitlers hantlangare”, beskrev Fredrik Reinfeldt för ”psykopat” och jämförde statsministern med Adolf Hitler. Bland mycket annat. Expressen avslöjade honom i den stora Avpixlat-granskningen, som tvingade Sverigedemokraterna att kasta ut ett 30-tal av sina främlingsfientliga politiker, varpå docenten anmälde Expressen till Allmänhetens pressombudsman, Pressens opinionsnämnd och Justitiekanslern. Alla instanser avfärdade docentens påståenden om att han utsatts för någon orättfärdig publicitetsskada eller för förtal. Istället samlade då hatsajten Fria Tider bland sina läsare in pengar till en stämning mot Expressen…

Välkommen till den nya medievärlden.

## Den senaste tiden har debatten handlat mycket om Facebook och om fejkade nyheter från politiserade icke-publicistiska aktörer. Men det är också uppenbart att de som blottläggs av undersökande journalistik numera allt oftare försöker slå tillbaka med förvillning eller till och med förtalsmål.

Det finns flera exempel på rättsprocesser mot etablerade medier, som finansierats av krafter vars enda motiv varit att försvåra fortsatt journalistik.

Jag undrar vad Carl-Johan Hamlet, Nike Rydberg, Johan Taliercio, Martin Lindstam och Jonna Axelsson tänker om framtiden?

De är journaliststudenter på JMK, Institutionen för mediestudier vid Stockholms universitet, och upptäckte att det statliga affärsverket Svenska Kraftnät hållit en personalfest som kostade ägarna – alltså skattebetalarna – 2 400 kronor per deltagare. I veckan skrev de om festen i Expressen som ett exempel på hur våra gemensamma medel används.

Var och en får väl avgöra om 2 400 kronor per person är mycket eller lite för en trevlig tillställning med Star Wars-tema där den avgående generaldirektören Mikael Odenberg klädde ut sig till Darth Wader på scenen; Expressens julfest i onsdagskväll var betydligt billigare, men den jämförelsen är ju rätt irrelevant och jag moraliserar inte; om svenska folket nu vill låta Mikael Odenberg spendera våra slantar så, så är det ju också ok.

Dock. Vad som ändå knappast kan vara ok är att en myndighetschef och ett tidigare statsråd helt avfärdar en journalistik granskning av hans verksamhet i raljanta svepande ordalag på Facebook, utan att kunna påvisa ett enda sakfel i rapporteringen, och dessutom två gånger om drämmer till med orden ”Expressen kan slänga sig i väggen”.

Om man säger så här: för mig som förra veckan deltog i riksdagens högtidlighållande av att tryckfrihetsförordningen fyller 250 år, framstår en sådan arrogans som en smula maktfullkomlig och inte alls i överensstämmande med vilka vackra ord som våra lagstiftare slår fast om värdet av oberoende medier och vikten av genomlysning.

## Mikael Odenberg slänger sig med ord som ”kvällstidningsjournalistik”, för att försöka anspela på populistiska strömningar om vad han tror att folk tycker om publicistik. Det står faktiskt honom fritt.

Omkring fyra-fem miljoner svenskar, runt räknat, väljer varje dag – varje dag – att läsa Expressen eller Aftonbladet för att informera sig.

Så den som ser bortom förvillningen, torde väl inte imponeras när Mikael Odenberg på Facebook så nedlåtande skildrar exempelvis det som Richard Aschberg på Aftonbladet gjorde när han – i ett annat sammanhang – ringde och ställde frågor om Svenska Kraftnäts representationskostnader?

Aschberg som avslöjade Kommunal-skandalen? Som fick ”Per Wendels Nyhetspris”? Som nominerades till ”Stora journalistpriset”?

## Jag har svårt att acceptera den nya ordningen att undersökande journalistik ska ifrågasättas så okunnigt av den som har egenintresse.

I dagarna har TV4 Nyheterna och Kalla fakta blottlagt missförhållanden inom Fastighetsverket, nyligen var det DN som blåste rent inom Riksrevisionen. Så ska det fungera, i en fungerande demokrati. Men ansvarstagandet är inte absolut.

I går skrev Expressen om vad som egentligen hände med cheferna på Karolinska efter Paolo Macchirarini-skandalen? Anna Bäsén och Tomas Carlsson kunde konstatera att trots att patienter dog, så belönades flera ansvariga.

D e t är också en form av maktfullkomlighet, så låt oss hoppas att Karolinska institutet istället ödmjukt tar intryck av de tragedier som man orsakat. Här finns ju nu också en ny styrelseordförande, tillsatt för att återupprätta förtroendet.

Vem?

Mikael Odenberg…