Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fel i SVT om Kent – Expressen publicerade inte Den Där Bilden

Under SVT-dokumentären om Kent i går kväll, fick tittarna se och höra sångaren Jocke Berg kritisera Expressen för en så kallad paparazzibild tagen 2008. Omedelbart rasades det i sociala medier mot Expressen, och Aftonbladet skrev en artikel om kritiken mot oss.

Men: det var inte Expressen som tog och publicerade den där bilden, det var – Aftonbladet. Vilket för övrigt Resumé skriver om här. Det vore alltså på sin plats att, än en gång, mana till försiktighet på Twitter och andra plattformar när det kommer till ”mediekritik”, men här har alltså också två etablerade medier gått bort sig.

Det är olyckligt och beror förstås på slarv, och påminner om att alla måste bli mer källkritiska. Den som läser Resumé undrar säkert hur SVT kunde sända påståendet trots att man inte kunde bekräfta det? Jag har stor respekt för att det kan bli fel under pågående nyhetsförmedling, när uppgifter är osäkra och när informationsägare kanske inte vill bekräfta – det hör, faktiskt, rapporteringen till. Men här gällde det en dokumentär, om något som skett för åtta år sedan.

Nu ska SVT klippa om, vilket är rätt och riktigt, men skadan är förstås redan skedd. En och annan Kent-fan tror säkert fortfarande att det var Expressen som tog fotot.