Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Grattis, Magda Gad – nominerad till Stora journalistpriset

sjpmagdagadgrafik

Först vill jag gratulera alla som nominerats till Stora journalistpriset, ni är alla vinnare och hela listan på årets – enligt juryn – bästa publicistik finns här. När ni läser sammanställningen så förstår ni hur svårt juryn måste ha haft det, bland annat saknas tunga avslöjanden som Dagens industri-granskningen av Swedbank, Expressens återkommande blottläggningar av Mona Sahlin, SVT-reportagen om Panama Papers… och så vidare. Jag har själv suttit i denna jury och vet att uppdraget är omöjligt: det görs så mycket bra journalistik.

Om jag räknat rätt är nu hela fem av tolv kandidater från SVT, så kanske har juryn medvetet eller omedvetet gjort ett inspel i debatten om mediernas finansieringsförutsättningar, så här bara dagar innan Anette Novak ska presentera den statliga medieutredningen…?

SVT-dominansen blir nog snackisen, tror jag, givet att det är en jämn könsfördelning bland de nominerade: nio är män, åtta är kvinnor. Därmed slipper juryn en upprepning av fjolårets kritik. Det är också slående att så många bidrag handlar om integrationen, vilket ju också belyser den relevans som redaktionerna ger den samhällsfrågan. Här finns heller ingen skillnad mellan public service och kommersiella medier; alla etablerade nyhetsmedier definierar integrationsfrågan som kanske den mest viktiga nu.

sjpmagdagadpublik

Men. Jag vill naturligtvis rikta ett extra grattis till Magda Gad, som just nu är i norra Irak och rapporterar för Expressen om offensiven mot Mosul. När Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter och en av prisnämndens ledamöter, berättade om vilka som nominerats som ”Årets röst” blev det för moderatorn Anna Hedenmo att vända sig emot en tv-skärm där Magda Gad medverkade live. Hon var vid fronten och inte på Nedre Manilla på Djurgården, där Stora journalistpriset höll presskonferens, och det fanns ju onekligen en särskild betydelse i detta. Det är ju inte minst konflikten i Irak-Syrien som bidragit till den flyktingkris som råder i Europa nu, och som flera av årets nomineringar anknyter till.

Jag brukar i den här bloggen alltid gissa vilka som vinner, men det gör jag först sista dygnet före prisutdelningen. Det var väl dock få branschbedömare som i dag lät sig förvånas av att framför allt Bosse Lindquist på SVT och Magda Gad nominerades, föreställer jag mig, så det är väl en fingervisning om hur juryn kan vilja summera 2016. Fördjupning, undersökande journalistik, rapportering på plats och en alldeles innerlig närvaro – allt detta gäller ju årets båda kanske mest lysande stjärnor inom svensk journalistik.