Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

1 691 röster på 12 språk i Asylrapporten

I dag presenterar Expressen en unik kartläggning:

Asylrapporten.

Våra journalister ger 1 691 flyktingar en röst.

Expressens medarbetare har besökt 18 asylboenden runt om i hela Sverige för att få veta mer om flykten hit och livet i det nya landet.

Vi har varit i Vittangi i norr och i Ystad i söder. Och däremellan: i Piteå, Åsele, Åre, Söderhamn, Stockholm, Torsby, Sunne, Götene, Vänersborg, Skara, Växjö, Halmstad, Ullared, Kulltorp, Oskarshamn och i Simrishamn.

Reportrarna Malin Roos, Diamant Salihu och Johanna Karlsson gjorde reportagen. Jens Andersson och Jens Dahlkvist hjälpte till med enkäten. Fotograferna Anna-Karin Nilsson, Anna Hållams och Meli Petersson-Ellafi tog bilderna. Matilda Nyberg och Johanna Rapp gjorde tv.

Sådana här granskningar är förstås ett lagarbete, under reportagechefen Christofer Brasks projektledning, och många fler har bidragit med redigering och faktakollar.

1 691 flyktningar har fått frågor på albanska, arabiska, dari, engelska, farsi, georgiska, pashto, somaliska, sorani, tigrinna, ukrainska och urdu.

Dag efter dag kommer nu Kamila, Juan, Samrawit, Roma, Reza, Salam och alla andra att berätta för Expressens 2,1 miljoner läsare och tittare.

## Några exempel: 84 procent önskar skapa en permanent tillvaro i Sverige, men bara 44 procent tror att de bor här om tio år.

Att ge utsatta människor en röst är ett viktigt journalistiskt uppdrag, och när Stora journalistpriset i veckan delades ut, så handlade flera nomineringar om just det:

•• ”Vi kallas tiggare” i SVT av Lisa Jarenskog och Alexandra Pascalidou.

••  ”Absolut svensk” i SVT av Soran Ismail, Lena Laurén och Jonas Steken Magnusson.

•• Och så, förstås, Expressens krigskorrespondent Magda Gad som i sina reportage från Rumänien, Ukraina, Malmö och Irak låtit så många komma till tals.

En del i Asylrapporten är inte oväntat, som att asylsökande från Eritrea är de som allra helst vill stanna här; Eritrea är ju en hårdför diktatur som bland annat hållit den svensk-eritreanske journalisten och poeten Dawit Isaak fången utan rättegång i 5 541 dagar.

Annat överraskar mer.

## Expressens ambition är att både övergripande, och i enskilda intervjuer mer specifikt, försöka skildra vad de asylsökande tycker.

1 691 svarande är många, men de är förstås inte alla.

Under årets första tio månader kom det ju 24 719 asylsökande till Sverige. 2015 var de 162 877. Året dessförinnan 81 301.

Vi har bara låtit personer över 18 år delta i undersökningen, och svaret är viktat så att fördelningen av nationalitet, kön och ålder överensstämmer med de asylsökande från det senaste fulla kalenderåret. Materialet har kvalitetssäkrats av sakkunniga.

I dag kan du börja att läsa Asylrapporten.