Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Nu har BBC-debatten om public service kommit till Danmark med skarpa förslag om DR

Gårdagens besked i Norge om att TV2 inte söker det nya tillståndet för att vara kommersiell public service, alltså i korthet att sända visst innehåll och ha huvudkontoret i Bergen istället för i Oslo, var kanske ändå inte helt oväntat. Det har en tid varit en sorts katt-och-råtta lek mellan TV2 och regeringen, där TV2 menar att extrakostnaderna för att konkurrera med NRK så som sändningsavtalet föreskriver borde få särredovisas och ges täckning.

TV2 har till med gjort klart med ny lokal i Oslo, nära Operahuset inte långt ifrån där Dagbladet satt innan Aller köpte tidningen och samlokaliserade i nya Aller-huset med bland annat Se & Hör. Idag sitter ju nyhetskanalen TV2 News mitt i Oslo, på ytor som är rätt lika Ekot på Sveriges Radio i Radiohuset på Gärdet, faktiskt, men där hade inte hela TV2 rymts. Nåväl. Kulturminister Linda Hofstad Helleland verkar inte överraskad av att ingen sökt det nya tillståndet och här är nog sista ordet inte sagt än.

I Danmark intensifieras mediedebatten i dag, när Dansk Folkeparti kräver att Danmarks Radio måste skära ner. Det är i en debattartikel i Berglinske som det yrkas på minskat anslag med 25 procent och begränsat utbud. Förslaget får stöd av fler borgerliga politiker. Jag tror man kan tolka utspelet på två sätt – dels som ett uttryck för det gamla vanliga misstroendet från borgerligheten mot public service, som ses som vänstervriden, dels som en fortsättning på den stora BBC-debatt om public service som initierades i Storbritannien inför de nya sändningsvillkoren. Givet BBC’s särskilda ställning i medievärlden, är det ju inte så konstigt att det blir till en diskussion om public service också på andra marknader då.

Vi kommer nog få det här samtalet här i Sverige också. Idag fördelas, om jag minns rätt, 16 17-delar av det offentliga mediestödet till det som här kallas för public service: SVT, SR och UR. Så kanske vi vill ha det, men då ska det först vara en ordentlig analys av konsekvenserna för exempelvis den lokala dagspressen. Personligen anser jag att radio- och tv-licensen bör höjas, för att ge public service rätt resurser, men däremot vore det välkommet med en diskussion om uppdraget.

SVT:s vd Hanna Stjärne har exempelvis sagt att SVT ska vara återhållsamt i sociala medier, men ändå la man ut Melodifestivalen-bidragen på Youtube och gav i realiteten Google användardata som svenska medier som ej fick visa Mello på egna plattformar inte fick tillgång till. Rimligt? Kanske, kanske inte.

SVT:s programdirektör Jan Helin sa under Almedalsveckan att svenska medier inte bör livesända nyheter via Facebook Live, men strax därefter sände SVT:s nya USA-korrespondent direkt från republikanernas partikonvent – via Facebook Live…

Och så vidare. Jag kan göra listan längre, men min poäng är bara att vi inför de nya sändningstillståndet i Sverige bör ha en riktig diskussion också här. Den måste då präglas av ett helhetsperspektiv, så att mångfalden i media värnas, och inte av att olika medieformer söker stöd bara för sin egen offentliga finansiering. Detta gäller också presstödet, och för ordningens skull – så att anonyma konton på Twitter och hatsajtsläsare slipper mejla – gör jag det tydligt direkt: Expressen får inget presstöd, och söker heller inget. Men vi ser gärna ett brett medieutbud och till det hör ett starkt public service.