Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Mattsson - Bloggen om Expressen

Det är mycket tjafs om OS– men Viasat gör bra tv, det hade SVT också gjort men SVT kan satsa på mycket annat

TV-debatten om vem som sänder OS är ointressant.

OS kommer aldrig mer att visas i Sveriges Television.

Lika bra det, lägg pengarna annat.

Debatten om olympiska spelen i tv handlar ofta om vilket tv-bolag som egentligen borde sända evenemanget. Den borde nog fokusera mer på vad som verkligen visas.

Ett exempel: under sommar-OS i London 2012 fick BBC mycket beröm, men nu kritiseras public service-jätten för att man sänder direkt i BBC Radio 5 Live, och från den kanalen twittrar ut resultaten i mikrobloggen Twitter – och det innan tv-tittarna fått se vad som hänt. Ibland är det fem minuters fördröjning i rutan, på grund av att så mycket sker samtidigt, och då har det hänt att också sajten BBC Sport twittrat ut hur det gått.

En som i just sociala medier råkade få veta hur fäktningen med brittiska medaljhoppet Richard Kruse slutade innan hon sett upplösningen i tv var Alice Arnold, händelsevis gift med BBC:s superkände sportprogramledare Clare Balding.

Åh nej”, twittrade Arnold besviket ut – och så blev det förstås diskussion. BBC, som har 455 medarbetare på plats i Rio, har försvarat sig och jag kan nog tycka att kritiken är lite löjlig.

## Det är en svår balansgång för tv-bolagen som äger OS-rättigheterna: att visa a l l t samtidigt är nästan omöjligt, samtidigt måste ju nyhetsförmedlingen få fortsätta som vanligt på andra plattformar.

I USA är det, som vanligt, NBC som sänder. NBC har visat alla sommar-OS sedan Seoul 1988 och har avtal med Internationella olympiska kommittén (IOK) till 2032.

Första gången NBC sände OS var Tokyo 1964, och då visades höjdpunkterna först dagen efter tävlingarna. I Sydkorea 24 år senare övertalade NBC arrangörerna att förlägga de största finalerna på bästa (USA-)tittartid, och så går det till nu med; NBC sägs ha styrt bland annat simningens finalpass till sen lokal tid i Brasilien, för att fler ska kunna se i USA, och BBC uppges ha lobbat för när cyklingen ska äga rum.

Jag vet inte vilket inflytande svenska Viasat har haft på IOK, men jag tycker att det vi sett i TV3, Kanal 10, de 13 sportspecifika Viasat-kanalerna och på Viaplay har varit bra. Alla verkar överens om att sammanfattningsshowen ”God morgon Rio” inte riktigt fungerat, men ingen resten… wow!

Efter bland annat Premier League och Champions League i fotboll och vinter-OS i Sotji 2014 var det väl ingen som tvekade om vilken högkvalitativ sport-tv som Viasat kan producera, men ändå kom kritiken. Mot att Viasat sände.

Underhållaren Lasse Kronér och partiledaren Jonas Sjöstedt rasade mot att alla inte kan se, som det heter, men det känns som en daterad diskussion.

Här håller jag med förre TV4-chefen Janne Scherman och Dagens Nyheters tv-krönikör Johan Croneman, som båda har avfärdat de arga orden.

Om det handlar om tillgänglighet så är ju heller inte Sveriges Television det bästa alternativet till Viasat; radio- och tv-avgiften för att få se SVT kostar 2 216 kronor per år – samtidigt som reklamkanalen TV4 är gratis.

## Men sådana här spekulationer och jämförelser tjänar inget till, jag tror inte på någon så kallad ”evenemangslista” utifrån teknisk distribution.

Myndigheten för press radio och tv har tagit fram ett förslag, om evenemang som ”anses vara av särskild vikt för det svenska samhället”, där det föreslås att utsändaren måste nå 90 procent av publiken.

Men idag ser vi ju tv via nätet, och eftersom Internetstiftelsen i Sverige i fjol konstaterade att 93 procent av befolkningen idag har tillgång till internet så skulle ju då rimligen Expressen TV kunna sända OS och göra inte bara myndigheten utan också Kronér & Sjöstedt glada…

Det senare är nog inte aktuellt, om vi ska vara ärliga – även om Expressen TV varje kväll och morgon sänder ”Studio Copabana” från Rio med Patrick Ekwall och Malin Roos, samt däremellan ”Studio Rio” och en massa annan live-tv om OS.

Självklart skulle Sveriges Television göra OS bra innehållsmässigt. Fast vore det värt pengarna?

Discovery, som äger Eurosport och svenska Kanal 5 och Kanal 9, har köpt de fyra nästkommande OS 2018-2024 för tolv miljarder kronor. Vore det en rimlig investering för SVT att vara med och dela på med licensmedlen?

När det också k0star några hundra miljoner kronor till – per spel! – att göra det som Viasat gör nu med studior, kommentatorer, experter, reportrar och gäster på plats och en hel radda plattformar att sprida allt på?

Knappast, väl?

Viasat sänder redan idag ungefär sex gånger så mycket sport som SVT, så det är inte för att garantera tillgången på elitidrott som public service behövs i Sverige. Lägg pengarna på annat, istället, som kvalitetsjournalistik och kultur och det fantastiska utbud av barn-tv som SVT är ensamt om.