Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tänk att Erdogans motståndare tömde CNN:s studio i natt

Klockan är 04.03 på lördagsmorgonen och ännu sänder Expressen TV, Sveriges Television och TV4 direkt om militärkuppen i Turkiet. Sveriges Radio sänder också, liksom tidigare Aftonbladet TV gjorde. Vi är knappast ensamma, världens alla medier är rimligen igång nu – men det är väl ändå ödets ironi att en del av rapporteringen handlar om hur kuppmakarna slog till mot minst tre redaktioner? TRT, Hürryiet och CNN Türk.

CNNTurk

Bilden av den tomma studion hos CNN Türk, efter journalisterna där fösts ut ur lokalerna av anhängare till kuppmakarna, blev i natt nästan symbolisk efter att den twittrats ut av CNN:s partnerkanal.

I statstelevisionen, alltså TRT, kunde vi dessutom se en lättad programledare berätta om hur hon mot sin vilja av militärer tidigare tvingats att läsa upp en bullentin till stöd för kuppen. (När det här dramatiska nyhetsdygnet inleddes med attacken i Nice i torsdagskväll, trodde jag nog inte att jag natten till lördag skulle sitta ladda ner TRT-appen i AppStore för att skärmdumpa bilder från kanalen TRT 1 till våra egna sändningar… men, men – var helst det finns information, så…)

Det är naturligtvis oförsvarligt att medier förhindras att göra sitt arbete, och till och med måste rapportera propaganda. Alla sådana övergrepp måste fördömas.

Men tänk att Erdogans motståndare skulle lyckas med att framstå som den fria pressens fiender – när presidenten själv ju gjort sig känd för att fängsla journalister och ta över dagstidningar!

Organisationen Reportrar utan gränder rankar i sitt pressfrihetsindex Turkiet som bara nummer 151 av 180 granskade länder. Omdömet i 2016:års rapport:

RWB,Erdogan