Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mediernas uppdrag är att publicera – inte att lyda polisen i München


Det var som en repris från Paris, Bryssel eller Nice. Händelsen, flashen – och så breaking news-vinjetten:


Sedan: Tess Ulander i studio 3 i Expressenhuset, intervjuer med svenskar i München och så bilder från partnerkanalen CNN. Lägg till detta de vanliga uppgifterna om flera eventuella gärningsmän och spekulationer om motiv. IS? Högerextremister? En ensam galning? 


Men en sak skiljde från tidigare dåd. Under terroristjakten i Bryssel bad polisen medierna att inte filma pågående polisoperationer, vilket hörsammades så rimligt som man – läs: myndigheter – kan begära. Naturligtvis måste oberoende nyhetsförmedlare från hela världen redovisa vad som sker, faktiskt också om det ibland kanske sker i trots med polisens önskemål. Mediernas uppdragsgivare är ju medborgarna, inte ordningsmakten, och därför kan det ibland uppstå intressekonflikter mellan journalistik och juridik. Detta är helt normalt och hör det öppna demokratiska samhället till; inte ens terrorism bör bekämpas med medial självcensur. Denna självklara publicistiska hållning ska dock inte missförstås som om att, för att ta exemplet i går, tyska tv-kanaler eller tidningar är ansvarslösa; stora etablerade medier som NTV, Bild och gör förstås en intressebalansering. 


Bilden ovan är från tysk media, och visar skytten i München. I går kväll gick polisen där ut och manade folk till att inte sprida filmer på själva attacken, en uppmaning som väl – åtminstone indirekt – säkert inte bara var riktad till vittnen utan också till redaktioner. Men det kan inte vara medias roll att, om nu tio personer skjutits till döds, inte redovisa så mycket som möjligt. Allt visas  dock inte, det görs pressetiska bedömningar, men det som är relevant för förståelsen av händelsen ska fram. Det var därför som du säkert såg filmen på skytten på Expresen TV eller hos något annat mediehus. Det är viktigt för historieskrivningen, och inte sällan också för senare rättsprocesser, att oberoende nyhetsförmedlare är på plats och rapporterar.


I dag fortsätter Expressen TV direktsända, och vi överväger hela tiden noga vad vi visar. Det finns de som ropar på att ”allt” ska fram, låt ”publiken avgöra” och så vidare. Men alla traditionella journalistiska medier väljer bort exempelvis bilder på döda och svårt skadade, vi gör publicistiska överväganden och undantagen från denna restriktivitetsprincip är få. Det också tillfällen då polisens önskemål om återhållsamhet, som under en pågående operation där polisers positioner och därmed säkerhet kan påverkas, bör respekteras; konsekvensneutral kan medierna aldrig vara fullt ut.


Elisabeth Lidén intervjuar Filip Johansson, Expressen TV:s reporter i München.


Följ direktsändningen här.